Здобуття ступеня доктора філософії (PhD) поза аспірантурою

Чи наразі можна, згідно з чинним законодавством, здобути ступінь доктора філософії (PhD) поза аспірантурою (без вступу на аспірантуру), якщо особа працює за основним місцем роботи та основною посадою молодшим науковим співробітником в науковій установі і вже має наукові здобутки (статті в Scopus)? Як правильно називається дана процедура? Чи такої процедури не передбачено і все одно обов`язково вступати на аспірантуру? Якими законопроектами регулюється це питання та інші питання стосовно здобуття ступеня доктора філософії (PhD), зокрема за спеціальністю медицина?
02.10.2024 18:11 84

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 1 рік
62 відгука (59 +) (3 -)
Консультацій: 291
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Так, це можливо. Така процедура називається підготовкою здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії поза аспірантурою (адюнктурою). Відповідно до п. 3 Порядку підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах) (затверджено Постановою КМУ № 261 від 23 березня 2016 р.),

Підготовка здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії здійснюється:

в аспірантурі (ад’юнктурі) закладу за очною (денною, вечірньою) або заочною формою здобуття вищої освіти;

поза аспірантурою (поза ад’юнктурою) у закладі.

Особи, які професійно провадять наукову, науково-технічну або науково-педагогічну діяльність за основним місцем роботи, мають право здобувати вищу освіту ступеня доктора філософії у цьому закладі поза аспірантурою (ад’юнктурою). Підготовка таких осіб здійснюється за кошти відповідного закладу і триває чотири роки.

Для підготовки з метою здобуття ступеня вищої освіти доктора філософії поза аспірантурою (ад’юнктурою) за спеціальностями медичного або ветеринарного спрямування особа подає диплом магістра (спеціаліста) з відповідної спеціальності медичного або ветеринарного спрямування.

Після зарахування закладом особи на підготовку з метою здобуття ступеня вищої освіти доктора філософії поза аспірантурою (ад’юнктурою) відповідним наказом керівника цього закладу призначається науковий керівник (два наукових керівники) з числа наукових або науково-педагогічних працівників закладу з науковим ступенем згідно з вимогами пункту 19 цього Порядку. Відповідна інформація вноситься до Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

Підготовка здобувача ступеня доктора філософії поза аспірантурою (ад’юнктурою) завершується отриманням диплома доктора філософії після публічного захисту в разовій спеціалізованій вченій раді.

Таким чином, так як Ви є науковим співробітником наукової установи, Ви можете здобувати ступінь доктора філософії поза аспірантурою у Вашій науковій установі. Для цього Вам необхідно подати до наукової установи, де Ви працюєте відповідну заяву та диплом магістра (спеціаліста) зі спеціальності медичного спрямування.

Відповідно, у Вашому випадку, здобуття ступеня доктора філософії поза аспірантурою є можливим.

Якщо подобається, тисни кнопку