Що робити, якщо прийшла заява про видачу судового наказу про стягнення заборгованості?

Добрий вечір.
Що робити, якщо прийшла заява про видачу судового наказу про стягнення заборгованості?

Лист від 05.09.24 про стан на 12.09.24 бачу, прийшов вже після 21.09.24 до дверей. Дзвінків від них не було. Там завищена сума, але мені це не дуже суттєво. Я оплачу борг. Нехай.

Але чи достатньо буде просто наприклад в Приват24 (як зазвичай оплачую комуналку) сплатити вказаний борг (1328, 36 там ця сума є) ?
ЧИ ПОТРІБНО ЩЕ ЗВЕРТАТИСЬ КУДИСЬ (суд, сам водоканал)?? Щоб закрити це питання.

Бо вони ще вказують оплатити судовий збір, а де мені це зробити?
І як вони взагалі повинні були ці борги стягнути з мене? Якась абсурдна ситуація, але я не стикалась ще з подібним, і не знаю яка правильна процедура вирішення, щоб потім не мати ще якихось неприємних сюрпризів.

03.10.2024 00:02 86

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
118 відгуків (118 +) (0 -)
Консультацій: 295
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго вечора. Дякую за вибір.

В Вашій ситуації водоканал звернувся до суду для видачі судового наказу про стягнення заборгованості зі сплати комунальних платежів. Це, передбачена Цивільно процесульним кодексом, спрощена процедура розгляду малозначних та безспірних справ.

Суд вже виніс наказ і згідно процедури направив його Вам разом із заявою водоканалу та всіма документами, що на його думку, підтверджують розмір заборгованості. Подивіться уважно, в конверті окрім заяви про видачу судового наказу про стягнення заборгованості, є документ з назвою "СУДОВИЙ НАКАЗ" з підписом судді та печаткою суду - це вже прийняте судове рішення.

Після ознайомлення зі змістом документів у Вас є два варіанти для дій:

1. Сплатити заборгованість. Її можна сплати звичайним для Вас способом (через Приват 24) тільки зазначити суму, як в Судовому наказі (1328,36 грн.) Також потрібно буде сплатити судовий збір 302,80 грн. Реквізити для його сплати вказані в Судовому наказі - пункт 2. Також в Приват 24 вказуєте IBAN, який в цьому пункті зазначений, а в призначенні платежу обов'язково вкажіть судовий збір по справі №_____ (цей номер зазвичай зазначають в правому верхньому куті Судового наказу). Після цього ніяких додаткових дій вчиняти не потрібно. Але оці дві квитанції краще роздрукувати або скачати та зберегати приблизно місяців 6 (бо зрідка бувають випадки, коли щось десь не враховують інспектори водоканалу і приходиться доводити виконавчій службі, що судовий наказ вже виконаний, але це дуже поодинокі ситауції). Також в квитанції від водоканалу наступного місяця (якщо ви їх отримуєте) прослідкуйте, щоб боргу вже не було.

2. Ви можете звернутись до суду із заявою про скасування наказу. Ця заява дуже простенька, достатньо виразити свою незгоду з розміром заборгованості (в Інтернеті є багато прикладів). Суд в 100% випадків скасовує наказ і закриває справу. Після цього можна звернутись до водоканалу, з'ясувати підстави виникнення боргу і після узгодження суми, сплатити її звичайним способом. Але для подання такої заяви потрібно сплатити судовий збір - 151,40 грн. Реквізити для сплати можна знайти на сайті суду за адресою https://court.gov.ua/sudova-vlada/sudy/ Але є один важливий момент. Така заява подається протягом 15 днів з дати отримання судового наказу та матеріалів. З Вашого питання не зовсім зрозуміло дата, коли Ви документи отримали і чи не пропустили Ви наразі строк для звернення до суду.

Тож, з огляду на розмір заборгованості, оберіть підходящий для себе варіант.

Якщо залишились питання, звертайтесь за телефоном 050-301-67-55 (будь-який мессенджер)

Сподіваюсь інформація буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку