Планую повернення в Україну

Хотів поцікаватися який є вихід в моїй ситуації і який максимум я можу зробити. Я планую повернення в Україну із за кордону. Ми з дружиною виїхали 1 рік тому в неї 3 группа інвалідності онко. Зараз хочемо повернутися. Я не обновляв данних . Хотів би дізнатися які можуть бути в мене проблеми при поверненні саме на кордоні? Що буде якщо я зараз обновлю данні перед поверненням? Чи це на щось впливає? Також хотів дізнатися наступне : При прибутті мені потрібно бути оформити відсрочку по інвалідності дружини , вона громадянин Російської Федерації просто має постійну посвідку на життя в Україні вже давно. Тобто я маю на увазі що у неї в Україні лише є я більше нікого хто може про неї попіклуватися . Я цим цікавлюсь бо знаю що в ТЦК можуть затронути цей момент чи є ще хтось , тому ні с першої лінії нікого лише я . Тепер якщо я можу оформити відсрочку то чи можу я це зробити будучи тут закордоном чи ні? Знаю що в резерв+ має бути така функція але там якщо я не помиляюсь не буде ще категорії "тих хто має родичів з інвалідністю" , тому суть запитання така: який я максимум можу з цього всього зробити щоб не мати якихось значних проблем і який порядок дій. Дякую за відповіді наперед!
15.10.2024 08:11 105

Консультація виконавця

Неля Романенко
Юрист
У сервісі: 1 рік
80 відгуків (80 +) (0 -)
Консультацій: 247
Топ 3 спеціалізації:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

Теоретично, на кордоні існує ймовірність, що Вас запросять до ТЦК на оновлення даних або ВЛК. Також можливий адмін штраф за не оновлення даних. При цьому Ви можете мати при собі пакет документів на відстрочку і подати їх відразу у ТЦК - у такому випадку не мають права направляти Вас на ВЛК. Але враховуйте, що на практиці ТЦК намагаються направити всіх на ВЛК не дивлячись на заборону направляти на ВЛК тих, хто подав заяву на відстрочку або вже має відстрочку.

Вимога щодо уточнення військового-облікових даних стосувалася виключно двомісячного періоду починаючи з 18 травня 2024 року. Тобто, у Вашому випадку вже є порушення законодавства про мобілізацію (адмін.штраф - але поки заочно масово не накладають цього штрафу, тільки при відвідуванні ТЦК). В резерв плюс зараз відсутня можливість оновити дані таким чином, щоб вони були оновлені вчасно. 

Вам не потрібно доводити перед ТЦК що у дружини відсутні інші родичі, які можуть здійснювати догляд за нею.

Перелік документів, які подаються до ТЦК для надання відстрочку у Вашому випадку (передбачено Порядком №560, посилання https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/560-2024-%D0%BF#n362 ) :

свідоцтво про шлюб та один із документів, що підтверджує інвалідність дружини (чоловіка): довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, визначеною МОЗ, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики та документ, що підтверджує наявність у дружини (чоловіка) захворювання та/або причину інвалідності.

Щодо оформлення відстрочки з-за кордону. Зараз складається позитивна практика щодо надання відстрочок по заявам, які були надіслані поштою. Можемо надати в даному питанні допомогу. Через резерв+ Ви не зможете оформити відстрочку - від уряду були анонси щодо такої опції в майбутньому, але по іншим підставам для відстрочки.

В загальному, треба розуміти, чи Ви перебуваєте на обліку в ТЦК. Якщо так - оформлювати відстрочку через пошту, потім вже їхати в Україну. 

Крім того, уряд обіцяв зробити можливість подання документів на відстрочку та інші функції ТЦК через консульство. Але це в теорії і, можливо, в проекті.

Напишіть мені для уточнення питань, якщо вони виникли, - 0731710756 будь-який мессенджер.

Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку