Чи достатньо акту щоб звільнитись від мобілізації?

Чоловік отримав повістку, він доглядає за своєю 79р. бабусею має лише акт обстеження мат-поб усмов проживання, де вказано що він здійснює постійний догляд за нею, опіку не оформили, бо кажуть що дочка бабусі жива, то вона має доглядати, а дочка в Італії приїхати не може. Чи можна з цим актом отримати відстрочку чи звільнення від мобілізації? Що саме потрібно зробити, повістка на 19.03, медкомісія пройдена.

17.03.2022 19:16 1529

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 462
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго вечора. На жаль, одного акту буде замало.

Відповідно до ст. 58 Цивільного кодексу України, над дорослими особами, що досягли 14 років, опіка може встановлюватись лише у випадку визнання їх недієздатними, тобто є обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

В свою чергу, як передбачено ст. 59 ЦК України, піклування встановлюється над особами, дієздатність яких обмежена, тобто якщо є обставини, що свідчать про психічний розлад, істотно впливають на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, чи обставини, що підтверджують дії, внаслідок яких фізична особа, яка зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, азартними іграми тощо, поставила себе чи свою сім'ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов'язана утримувати, у скрутне матеріальне становище.

 В обох випадках, виходячи з ч.ч. 1, 2 ст. 60 ЦК України, визнання особи недієздатною чи обмежено дієздатною з призначенням відповідно опікуна чи піклувальника здійснюється судом. При цьому суд призначає опікуна чи піклувальника за поданням органу опіки та піклування.

Тобто, в цих випадках, опіка встановлюється через призначення та проходження судової психіатричної експертизи, за висновками якої встановлюється недієздатність особи.

Можна було б піти шляхом звернення бабусі та вашого чоловіка до управління соціального захисту населення щодо подання заяви про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі та можливої виплати компенсації по догляду за бабусею.

Однак, це тільки за наявності таких підстав: 

копії довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (для осіб з інвалідністю);

висновку лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді громадян похилого віку внаслідок когнітивних порушень за формою, затвердженою МОЗ;

висновку лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді невиліковно хворих осіб, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися, за формою, затвердженою МОЗ.

Щодо того, що 19.03 потрібно прибути, зазначаю, що

Поважними причинами неприбуття до військових частин або на збірні пункти територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих повістках (повідомленнях), визнаються підтверджені відповідними документами:

1) перешкода стихійного характеру, хвороба або інші обставини, що позбавили можливості особисто прибути в зазначені частину, пункт і строк;

2) смерть близького родича (чоловіка, дружини, сина, дочки, батька, матері, діда, баби або рідного (повнорідного, неповнорідного) брата чи сестри) або близького родича подружжя.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтесь на електронну пошту gallina.tokmach.82@gmail.com

З повагою, юрист Галина Токмач

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram