безоплатна передача в комунальну власність

Підприємство здійснює безоплатну передачу в комунальну власність обєктів соціальної інфраструктури за рішенням міської влади та з дозволу органу управління. Ця операція підпадає під звільнення від оподаткування по ст.197.1.16 зі складанням нульової податкової накладної. З компенсаційним ПДВ питань не виникеє, де був вхідний ПДВ - теж складаємо податкову накладну. Чи потрібно складати податкову накладну по ст.188.1 на суму мінбази? Як що так, то в чому тоді полягає звільнення від оподаткування?

18.02.2019 11:00 3500

Консультація виконавця

Ігор Бутник (ПП АФ "НІКО")
Аудитор
У сервісі: 5 років
59 відгуків (59 +) (0 -)
Консультацій: 214
Топ 3 спеціалізації:
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право
  • Корпоративне право

    Доброго дня! Звільнення від оподаткування полягає в тому, що платник при тих чи інших умовах звільняється від обов'язку нараховувати та сплачувати до бюджету відповідний податок, але, згідно зі ст. 201 Податкового кодексу, на звільнені операції також складаються податкові накладні. У разі звільнення від оподаткування у податковій накладній робиться запис "Без ПДВ" із посиланням на відповідні пункти (підпункти), статті, підрозділи, розділи Податкового кодексу. Ця податкова накладна складається з урахуванням в тому числі й п. 188.1 ст. 188 Податкового кодексу України та є не "додатковою", а основною для даної операції. Оскільки за такою податковою накладною ПДВ не нараховується та до бюджету не сплачується, то в цьому й полягає звільнення від оподаткування.

    Тобто, у Вашому випадку на вартість об'єкту, який передається, потрібно скласти та зареєструвати окрему податкову накладну, у верхній лівій частині якої у полі "Складена на операції, звільнені від оподаткування" проставляється позначка "Без ПДВ". У разі заповнення цього поля у графі 8 розділу Б табличної частини податкової накладної вказується код ставки "903" та в обов’язковому порядку заповнюється графа 9 "Код пільги".   У графі 9 зазначається код відповідної пільги з податку на додану вартість згідно з Довідниками податкових пільг (Довідник податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, або Довідник інших податкових пільг), які затверджені ДФС станом на дату складання податкової накладної. У разі здійснення пільгових операцій, які не внесені до вказаних довідників (у зв’язку із запровадженням нової пільги) станом на дату складання податкової накладної, у графі 9 проставляється умовний код "99999999", а у відведеному полі зазначаються відповідні пункти (підпункти), статті, підрозділи, розділи Податкового кодексу України якими передбачено звільнення від оподаткування.

Якщо подобається, тисни кнопку