Кредит

15.04 я подала заяву на кредитні канікули, телефонувала тричі запитувала про рішення його не було. Сьогодні зателефонували , сказали відмова , нараховують штраф. Я у травні проплату внесу, про що їх повідомила , а за квітень не маю змоги . Що робити?

06.05.2020 11:48 1862

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
728 відгуків (727 +) (1 -)
Консультацій: 1907
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброго дня.


Розділом IV «Прикінцеві та перехідні положення»  Закону України «Про споживче кредитування» встановлено, що у  разі прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по 30 квітня 2020 року виконання зобов’язань за договором про споживчий кредит (в тому числі, але не виключно, прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по 30 квітня 2020 року виконання зобов’язань зі сплати платежів) споживач звільняється від відповідальності перед кредитодавцем за таке прострочення. В тому числі, але не виключно, споживач в разі допущення такого прострочення звільняється від обов’язків сплачувати кредитодавцю неустойку (штраф, пеню) та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) споживачем зобов’язань за таким договором. Забороняється збільшення процентної ставки за користування кредитом з причин, інших ніж передбачені частиною четвертою статті 10561 Цивільного кодексу України, у разі невиконання зобов’язань за договором про споживчий кредит у період з 01 березня 2020 року по 31 травня 2020 року (в тому числі, але не виключно, прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по 31 травня 2020 року виконання зобов’язань зі сплати платежів). Норми цього пункту поширюються у тому числі на кредити, визначені частиною другою статті 3 цього Закону.


Тобто, за прострочення виконання кредитного зобов'язання за квітень 2020 року Ви звільняєтесь від відповідальності, а саме: штрафу, пені за прострочення. Але закон не звільняє Вас від виконання основного грошового зобов'язання за договором. Тобто, сплатити основне зобов'язання  за квітень Ви зобов'язані, але  нараховувати штраф, пеню за несплату, фінансова установа за прострочення сплати не має права. Банк має Вам надати розрахунок штрафу, який можна оскаржити, а також направити скаргу до НБУ про порушення з боку установи діючого законодавства.


Що стосується кредитних каникул, то вони надаються  за взаємною згодою сторін по договору. Закон не зобов'язує надавати кредитні каникули споживачеві, це  право кредитодавця,  але не обов'язок. Проте, можете надіслати мені відмову про надання каникул, чим банк обгрунтував таку відмову.


Можна спробувати ще раз надіслати таку заяву та надати установі документальне підтвердження неспроможності сплати кредиту. Я Вам надам допомогу.


Якщо у Вас виникли додаткові запитання або уточнення,звертайтеся за адресою: marina.bekalo@gmail.com Я обов'язково надам відповіді. Також можете надіслати мені відмову фінансової установи ( та якщо маєте-розрахунок штрафних санкций).


З повагою, 


Адвокат Бекало М.І.



Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram