Раздел 10 соток земли с тремя хозяйвами

Раздел 10 соток земли с тремя хозяйвами

06.05.2020 11:57 1494

Консультація виконавця

Микола Лях
Юрист
У сервісі: 5 років
125 відгуків (122 +) (3 -)
Консультацій: 287

Причини для поділу можуть бути різними, наприклад:

  1. Співвласники ділянки бажають володіти кожен своєю часткою одноосібно;
  2. Людина потребує продажу лише частини землі або бажає подарувати, обміняти її;
  3. Проведення операції із розподілення землі дає можливість утворити з кожного отриманого клаптика індивідуальну ділянку.

      Розділити земельну ділянку можна, якщо на неї оформлено право власності (користування) і є в наявності правовстановлюючий документ (державний акт, свідоцтво, договір оренди, або інформаційна довідка з державного реєстру речових прав). Поділ земельної ділянки здійснюється тільки за наявності всього списку документів у власника землі, який виявив відповідне бажання. У такої особи повинна бути:

  • технічна документація, що підтверджує нові межові знаки, встановлені для майбутніх ділянок;
  • завірені заявниками копії кожної сторінки паспорта — для фізичних осіб, а для юридичних осіб — завірені підписом уповноваженого працівника копії статутних документів;
  • заява або договір, який свідчить про побажання власника/власників земельної ділянки виконати поділ;
  • завірена копія документа, який встановлює права власності на ділянку.

 Підставою для оформлення розподілу землі можуть бути:   

  1. Нотаріальна заява власника на розподіл земельної ділянки – у випадку, коли власник (співвласники) бажають розділити земельну ділянку на кілька, не виділяючи своїх часток в натурі. При цьому частки співвласників пропорційно  зберігаються в усіх новостворених ділянках.        
  2. Договір про розподіл майна, складений у нотаріуса – у випадку, якщо співвласники (подружжя, родичі, та ін.) хочуть виділити свої частки в натуру. Для його складання попередньо потрібно отримати Виписку з Державного Земельного кадастру (так званий «Витяг з ДЗК»).
  3. Рішення суду про поділ ділянки (майна), що має законну силу, і разом зі схемою розподілу землі, яка може бути попередньо складена судовим експертом.
  4. Рішення органів місцевого самоврядування, або державної влади про розподіл землі, якщо земля знаходиться в оренді або постійному користуванні.     

       Маючи на руках підставу для розробки землевпорядної документації, треба звернутись до землевпорядної організації, яка має в своєму штаті сертифікованих інженерів-землевпорядників, та необхідне геодезичне обладнання (GPS-техніку та тахеометри), укласти договір на виконання робіт і замовити розробку технічної документації, щодо поділу.        

Для поділу земельної ділянки необхідно вчинити наступні дії:

  1. Виїзд інженера-геодезиста зі спеціальним обладнанням для проведення кадастрової зйомки і встановлення кордону поділу земельної ділянки в натурі;
  2. Розробка технічної документації із поділу земельної ділянки;
  3. Державна реєстрація ділянок, сформованих в результаті поділу, в Державному земельному кадастрі, присвоєння нових кадастрових номерів ділянкам, створеним в результаті такої реєстрації;
  4. Реєстрація права власності на земельні ділянки, сформовані в результаті поділу в натурі (у разі володіння ділянкою пайовими співвласниками, право власності реєструється на окремі земельні ділянки кожному власнику землі та з цього моменту припиняється часткове володіння ділянкою).

     Виконавши поділ земельних ділянок, співвласники (якщо таких декілька) мають повне право вільно розпоряджатися кожен своїм майном. Але в жодному разі власник ділянки землі не може порушувати права інших власників на їхні наділи. Цільове призначення кожного із земельних утворень повинно залишатися незмінним, таким же, як і до поділу, причому всі ділянки, отримані шляхом відчуження, будуть однакові за призначенням.

Одразу після виконання всіх процедур і оформлення всіх документів на новостворені земельні ділянки, кожному з них присвоюється власний кадастровий номер. Кадастр — це державний реєстр, який містить номери всіх земельних ділянок країни (кожен ідентифікатор існує в єдиному екземплярі, тому знаючи кадастровий номер, можна швидко дізнатися власника, розміри, розташування потрібної ділянки землі).

В середньому на поділ чи ділянок розраховується часовий проміжок в декілька тижнів, через кількість документів, з якими потрібно працювати.

У зв’язку з відносною складністю у виконанні розмежування ділянки землі, не зайвою буде обізнаність про правила проведення цієї процедури.

Після підписання і перевірки достовірності отриманої документації, землевпорядна організація, своєю чергою, розробляє документацію технічного характеру.

Далі на узгодження всі раніше зібрані папери відправляються до Державної служби картографії, геодезії та кадастру. У разі позитивної відповіді, вносяться зміни до земельного кадастру з подальшим присвоєнням земельній ділянці нового кадастрового номера.

 Загалом, поділ земельної ділянки проводять люди, що володіють певним досвідом роботи з нерухомістю. Головною причиною цього є велика кількість всіляких нюансів, які можуть заплутати людину. не знайому зі справами такого напрямку.  Тому рекомендується доручати  таку справу обізнаному спеціалісту.

 

Всього Вам найкращого. При необхідності звертайтесь за телефоном 050-457-76-44,  

або за електронною адресою -  lyahnp13@gmail.com

 

З повагою Микола Лях

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram