Як створити фермерське господарство?

Які саме потрібні документи щоб створити ФГ? І чи можу я отримати землю в користування (я не вчився в аграрному вузі не вчився і небув зайнятий у цій сфері праці офіційно)? Чи можу я отримати землю в оренду (або в власність)?

10.05.2020 10:31 3467

Консультація виконавця

Олена Насеко (ТОВ "Спектр Трансбуд")
Юрист
У сервісі: 4 роки
63 відгука (62 +) (1 -)
Консультацій: 311
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Кредити банків

Для того щоб створити фермерське господарство, у власності чи користуванні членів фермерського господарства повинні бути земельні ділянки для ведення такого господарства, товарного сільгоспвиробництва, особистого селянського господарства.

Відповідно до частини 1 статті 5 Закону України «Про фермерське господарство» право на створення фермерського господарства має кожний дієздатний громадянин України, який досяг 18-річного віку та виявив бажання створити фермерське господарство. ПРОТЕ, згідно статті 118 «Порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами» Земельного кодексу України особа, яка виявила бажання створити фермерське господарство на землях, отриманих у власність чи користування зі складу земель державної чи комунальної власності, повинна мати досвід роботи у сільському господарстві або освіту, здобуту в аграрному навчальному закладі. Отже, в даному випадку без досвіду роботи у сільському господарстві або освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі Ви не зможете отримати у користування або в оренду земельну ділянку для ведення фермерського господарства. Адже це ті документи, які обовʼязково долучаються до клопотання органам місцевого самоврядування щодо відведення земельної ділянки для ведення фермерського господарства.

Також важливо розуміти, що державна реєстрація фермерського господарства здійснюється після набуття права власності або користування земельною ділянкою.

Для створення та державної реєстрації фермерського господарста зі статусом юридичної особи необхідно подати державному реєстратору такий перелік документів:

1) заява про державну реєстрацію створення юридичної особи;

2) оригінал АБО нотаріально засвідчена копія рішення засновника (якщо він один) або рішення засновників (ящо їх два або більше);

3) статут фермерського господарства.

Для створення та державної реєстрації сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи необхідно подати державному реєстратору:

1) заяву про державну реєстрацію фізичної особи підприємцем;

2) нотаріально посвідчений договір про створення сімейного фермерського господарства (якщо засновників декілька) або декларацію про створення сімейного фермерського господарства (якщо фермерське господарство буде вестися одноосібно). На відміну від договору, декларація не підлягає обовязковому нотаріальному посвідченню;

3) якщо особа досягла 16-річного, але ще не досягла 18-річного віку, -  нотаріально засвідчена письмова згода батьків (усиновлювачів) або піклувальника чи органу опіки та піклування.

Нагадаю, що у 2015 році Верховна Рада України мала намір дозволити створювати фермерські господарства людям без спецосвіти і досвіду роботи. Але, нажаль, законопроект під № 2028а «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо врегулювання окремих питань правового статусу земель фермерського господарства» НЕ ПРИЙНЯТО.

 

В разі виникнення у Вас додаткових питань звертайтесь на мою електронну пошту naseko529@gmail.com. Протягом доби БЕЗКОШТОВНО відповім.

Хай щастить.

З повагою, Олена.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram