Виплати по догляду

Доброго дня! описую ситуацію:


світлана доглядає маму( 79 років, стан овоч, тяжкий інсульт+паралізована) вже 11 місяців. Проживає у селі, роботу втратила бо догляд цілодобовий. Їй нараховують 200(230грн) в місяць як допомогу. А на її особистій сторінці в пенсійному фонді значиться що ій  управлінням соц захисту нараховується 4723 грн( як дохід) питання, що це за сума, і чи має вона виплачуватись світлані,  чи сума по догляду 230( я так розумію 10% прожиткового мінім.) правильна, документи на малозабезпеченість відхилили. Пенсія паралізованої мами десь 2400. Тобто дохід сім`ї 2400+230 ( не покриває комунальні платежі навіть з урахуванням субсидії) Поясніть чому пфу в таблиці дає такі суми як дохід, дякую велике

11.05.2020 19:50 1352

Консультація виконавця

Наталия Лихунжан
Адвокат
У сервісі: 4 роки
36 відгуків (35 +) (1 -)
Консультацій: 143

Добрий день!


Відповідно до ст. 11 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню підлягають непрацюючі працездатні особи, які здійснюють догляд за особою з інвалідністю I групи або за особою, яка досягла пенсійного віку, встановленого статтею 26 цього Закону, та за висновком закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду, якщо такі непрацюючі працездатні особи отримують допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства.


У пані Світлани продовжується страховий стаж (період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок). В програмі пенсійного фонду відображується лише сума (4723 – мінімальна заробітна плата) з якої нараховується мінімальний страховий внесок.


Нажаль, такая мізерна сума в 200 гривень - це все, на що може розраховувати пані Світлана від органів соцзахисту населення щодо догляду за своєю мамою.


Відповідно до Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги затвердженого Постановою Кабінета Міністрів України від 29 квітня 2004 р. N 558  компенсація призначається виходячи з прожиткового мінімуму для працездатних осіб у таких розмірах:

     15 відсотків - фізичним особам, які надають соціальні послуги
особам з інвалідністю I групи;

     10 відсотків - фізичним особам, які надають соціальні послуги
громадянам      похилого      віку,      які      за     висновком
лікарсько-консультаційної     комісії     потребують    постійного
стороннього  догляду  і  не здатні до самообслуговування, особам з
інвалідністю  II  групи  та  дітям  з інвалідністю;

     7  відсотків - фізичним особам, які надають соціальні послуги
особам  з  інвалідністю  III  групи  та  хворим,  які за висновком
лікарсько-консультаційної     комісії     потребують    постійного
стороннього  догляду  і  не  здатні до самообслуговування.

     Компенсація фізичним  особам,  які  досягли пенсійного віку, визначеного  статтею  26  Закону  України "Про загальнообов’язкове державне   пенсійне   страхування",  та  особам  з інвалідністю,   що  надають  соціальні  послуги,  призначається  у зазначених розмірах виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили  працездатність.


Якщо у Вас залишись питання, пишіть, спробую допомогти.


Бажаю успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram