Більше ніж півтора року виконую обов'язки заступника начальника підприємства (з кадрів та соціальних питань)

Добрий вечір. У мене склалась наступна ситуація: з жовтня 2018 року на моєму підприємтсві (укрзалізниця) захворіла заступник начальника (з кадрів та соціальних питань), я виконувала її обов`язки майже до нового року, після лікарняного вона одразу звільнилась. Я продовжила винонувати обов`язки але вже за вакантною посадою, тому що призначення на цю посаду потрібно узгоджувати з регіональною філією та кадрами Укрзалізниці. Через кілька місяців начальник направив клопотання на моє призначення, але надійшла відповідь, що моє призначення є передчасним. До тепер я виконую обов`язки заступника начальника, виконую всі посадові обов`язки. Але виявилось, що на цю посаду відділ кадрів регіональної філії планує перевести працівника з іншого виробничого підрозділу, який потрапив під скорочення штату. Чи можу я відстояти посаду, на якій виконувала обов`язки більш ніж півтора року? Які повинні бути мої кроки в данній ситуації. Дякую.

19.05.2020 18:46 1208

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
720 відгуків (719 +) (1 -)
Консультацій: 1893
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброго вечора. 


Так, Ви можете відстояти своє право працювати на посаді заступника начальника.


Згідно до п. 149. Статуту ПАТ "Українська залізниця" , Форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються в колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (міжгалузевими) угодами.


Колективним договором відокремленого підрозділу залізниці, правилами внутрішнього трудового розпорядку, а також посадовими інструкціями мають бути передбачені умови щодо призначення (першочергового призначення) на посаду, на яку Ви заслуговуєте,  кваліфікація, стаж роботи, характеристики, вислуги, заохочування тощо, які враховуються при призначенні на посаду. 


Так, Ви маєте право також звернутися до регіональної філії з проханням призначити на посаду заступника начальника, надати характеристику від начальника, інші (якщо є) дані щодо заохочень, або такі що значно надають перевагу Вашій кандидатурі.


Якщо Вам регіональна філія надасть відповідь про відмову, Ви маєте право винести це питання на розгляд до профспілки Укрзалізниці, яка має захистити Ваші права. 


Також звертаю увагу на те, що трудовим законодавством не передбачено обов'язку роботодавця щодо призначення на  посаду особу, яка тичасово виконували обов'язки, тобто, трудове законодавство не містить певних критеріїв, за якими роботодавець має обов'язок прийняти на роботу (або призначити на посаду) ту чи іншу особу, тому все залежить від Вашого бажання та наполегливості, звертайтеся до філії з прохальним листом, надайте гарні харатеристики щодо Вашої кандидатури. 


Якщо у Вас є додаткові запитання або уточнення, звертайтеся за ел адресою marina.bekalo@gmail.com


Я надам відповіді та допомогу, впевнена у Вас все буде добре, бажаю успіхів!


З повагою,


Адвокат Бекало М.І.


Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram