Отсрочка от призыва на военную службу для поступления в университет после колледжа

Сейчас мне 19, в октябре мне будет 20 лет. Хочу узнать, как мне действовать в конкретной ситуации и получить ответы на сопутствующие вопросы.

В феврале я стал на учёт в военкомат и впоследствии получил приписное свидетельство. В начале мая я получил повестку и пришёл по ней. Тогда у меня узнали, что я планирую делать после окончания колледжа, на что я ответил, что обучение заканчивается в июле, а потом я с дипломом поступаю в университет. Потом мне выписали повестку на 1 июля и сказали, что я должен принести справку о том, что меня уже зачислили в университет, в противном случае моя отсрочка сгорит, я не смогу поступить в университет и меня заберут в армию. Поступление в университет происходит с середины июля по август. Также приносил им справку о том, что мое обучение закачивается в июле (конкретной даты еще нет). Соответственно, явившись 1 июля по повестке я еще не буду зачисленным в университет и не смогу им ничего показать. Я опасаюсь того, что в самом военкомате мне могут дать еще одну повестку под конец июля (под конец весеннего призыва) и застать в промежуточный момент между окончанием колледжа и поступлением в университет. Что мне делать, чтобы проскочить этот призыв и спокойно поступить в университет?

Вопросы:

1. Насколько заранее (указанной даты в повестке) могут давать повестку?

2. Законно ли давать повестку безпричинно?

3. Законно ли давать повестки на не призывное время?

4. Законно ли в самом военкомате давать повестку на следующий раз, если в этот день пришел по другой? Может ли такое повторяться?

5. Военкомат уверяет, что принудительный призыв с этого призыва уже с 18 лет, а не с 20, так ли это? (На сайте министерства обороны указанно, что в этот призыв 18-19 лет только по собственному желанию).

6. Когда приходил забирать приписное, то меня не уведомили о результатах медицинской комиссии(не было ВЛК), ни о годен \ не годен, в самом приписном об этом также ничего не нет, как и даты его истечения, хотя печать и роспись от военкомата стоит. Тем не менее, потом пришла повестка, где сказано, что годен и подлежу призыву. Как это понимать?

7. Сохраняется ли право на отсрочку на время получения образования(к примеру, в промежуточный этап между академическими уровнями после колледжа - университет, после университета - магистратура итд...)

29.05.2020 22:18 2903

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Стосовно вашої ситуації повідомляємо наступне та відповідаємо на задані питання

1.Насколько заранее (указанной даты в повестке) могут давать повестку?

Усе залежить від типу повістки та яку мету вона несе – перевірка, медогляд чи призив. В повістці повинні бути вказані: дата, час, адреса місця прибуття та перелік документів, які особа повинна мати при собі. Повістка повинна бути скріплена печаткою та підписом військового комісара. Тобто заздалегідь вручити можуть.  

Згідно з українським законодавством, призовники, які отримали повістку з військкомату зобов’язані прибути до призовної дільниці в термін, вказаний у повістці. Отже, як тільки в країні оголошено про початок нового призову в армію, військовозобов’язаним громадянам дається 10 днів на добровільну явку у військовий комісаріат.

2.Законно ли давать повестку безпричинно?

Є основні типи повісток:

1.Уточнення облікових даних. Для оновлення в базі інформації про призовника, його сімейний стан, роботу, наявність чи відсутність дітей. Результати перевірки можуть відстрочити службу, якщо в призовника є підстави, які передбачені в законодавстві.

2.Проходження військово-лікарської комісії (ВЛК). Повістка, яка зобов’язує призовника пройти медичне обстеження. Разом із нею буде «картка дослідження та медичного огляду військовозобов’язаного», у якій зрештою буде зазначено, чи призовник придатний чи непридатний до строкової служби. Якщо непридатний – він уникає строкової служби.

3.Призов на військову службу в Збройні сили України. У повістці вказано термін, коли треба з’явитися до призовної дільниці. Також там вказано, що потрібно взяти: паспорт, військовий квиток (тимчасове посвідчення) або посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників).

Таким чином, видача повістки завжди має причину.

3.Законно ли давать повестки на не призывное время?

Призов відбувається двома хвилями: навесні та восени. Весняний призов відбувається з 1 квітня до 30 червня, а осінній – з 1 жовтня до 31 грудня. Проте, крім них, президент може оголосити позачерговий або додатковий призов у Національну гвардію або Прикордонну службу України, якщо під час основного призову був недобір. Тоді все відбувається так само: оголошення позачергового призову та повістка. Важливо знати, що призовна кампанія в Україні може бути продовжена будь-якої миті протягом року лише на підставі Указу Президента (приймати новий закон для цього не потрібно). Саме у такий спосіб строки проведення «весняного» і «осіннього» призову були продовжені до 3-х місяців. На жаль, відомості про проведення позачергових призовів особливо не афішуються.

Звертаємо увагу, що весняний призов у 2020 році повинен був розпочатися 1 квітня. Однак через пандемію коронавируса його перенесли на травень. Відповідний указ ще в січні 2020 року підписав Президент. Триватиме він до кінця липня.

4.Законно ли в самом военкомате давать повестку на следующий раз, если в этот день пришел по другой? Может ли такое повторяться? Саме питання місця вручення повістки у нормативних документах детально не описано. Законом не встановлено, як саме, де саме має вручатися повістка. Тому співробітники військкоматів можуть вручати повістки будь-яким способом, що не суперечить ст. 19 Конституції України.

Але якщо призовник не згоден з таким врученням, він має право оскаржувати дії посадових осіб у суді.

5.Военкомат уверяет, что принудительный призыв с этого призыва уже с 18 лет, а не с 20, так ли это? (На сайте министерства обороны указанно, что в этот призыв 18-19 лет только по собственному желанию). Призовний вік в Україні в 2020 році встановлено - 18-27 років. Раніше призовний вік починався з 20 років, проте, за новим указом президента, з 1 квітня найменша межа – це 18 років. Але призов громадян України у віці 18-19 років проводиться за їх бажанням (за письмовою заявою).

Придатним за станом здоров`я громадянам України віком 18-19 років рекомендовано надати відстрочки від призову на строкову військову службу відповідно до частини 15 статті 17 Закону України "Про військовий обов`язок і військову службу".

Тобто З 20-ти років — це буде обов’язково, з 18-ти,19-ти — добровільно

6.Когда приходил забирать приписное, то меня не уведомили о результатах медицинской комиссии(не было ВЛК), ни о годен \ не годен, в самом приписном об этом также ничего не нет, как и даты его истечения, хотя печать и роспись от военкомата стоит. Тем не менее, потом пришла повестка, где сказано, что годен и подлежу призыву. Как это понимать?

Дане питання регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text

Згідно положень статті 14 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», приписка допризовників до призовної дільниці проводиться щорічно — в період з січня по березень.

Відповідно до пункту 10 статті 14 ЗУ «Про військовий обов’язок и військову службу», за результатами медогляду допризовників приписна комісія повинна прийняти одне з таких рішень:

придатний до військової служби і підлягає призову до ЗСУ

тимчасово непридатний до військової служби, потребує лікування

підлягає направленню на додаткове медобстеження, з проведенням повторного медичного огляду (із зазначенням дати)

непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час, підлягає взяттю на облік військовозобов’язаних

непридатний до військової служби, з виключенням з військового обліку (застосовується в крайніх випадках, при наявності серйозних захворювань)

Отже, придатність до проходження військової служби за станом здоров’я повинно бути вказане в приписному.

Таким чином, для з’ясування непорозумінь у вашому випадку, Ви маєте право звернутися до військомату із заявою про надання повідомлення щодо вашої придатності/непридатності до служби.

7.Сохраняется ли право на отсрочку на время получения образования(к примеру, в промежуточный этап между академическими уровнями после колледжа - университет, после университета - магистратура итд...)

Відповідно до статті 17 ЗУ «Про військовий обов`язок і військову службу» відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

- у закладах загальної середньої освіти III ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;

- у закладах фахової передвищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття початкового рівня (короткого циклу) та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за програмами ступеневої системи освіти;

- у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти;

- у закладах середньої або вищої духовної освіти з денною формою навчання;

- в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

У вашому випадку, оскільки це вимагає військомат, можна не чекати наказу ректора (директора) ВУЗу про зарахування в студенти, а достатньо надати у військкомат і в призовні комісії заяву про вступ у ВНЗ та документ про реєстрацію на ЗНО. А також враховувати, що на 01.07.2020р. ви можливо ще не закінчити навчання у коледжі, тому відпаде необхідність надавати докази вступу.

Також звертаємо увагу, що відповідно до п.15 ст.17 ЗУ «Про військовий обов`язок і військову службу»,  у випадках, не передбачених цим Законом, відстрочка від призову на строкову військову службу може бути надана призовникам згідно з рішеннями призовної комісії за поданням районних (міських) призовних комісій.

Головне, на що слід звернути увагу:

1.Вам не виповнилось 20 років, тобто ви у липні не призовного віку.

2.До жовтня, коли Ви здобудете призовного віку, Ви вже будете навчатися у ВНЗ і тим самим будете мати право на відстрочку.

Зараз усі процедури військомату, хоч і з деякими незначними порушеннями, не несуть для Вас погрози.

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram