Закон про вищу освіту

В мене посада на роботі Провідний інженер (відділу Економіки), в мене освіта економічна (перший рівень вищої освіти бакалавр) з своїми посадовими обовязками я справляюся на всі 100% чи можу я займати дану посаду відповідно до свого диплома, якими нормативними документами це регулюється? чи потрібно вчитися на магістратуру щоб займати дану посаду?

03.06.2020 20:29 1501

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!


Стосовно вашого запитання повідомляємо наступне


В новому Законі України «Про вищу освіту» є багато новацій, як дрібних, так і значних.


Зокрема, скасовані освітньо-кваліфікаційні рівні «молодший спеціаліст», «спеціаліст» та науковий ступінь «кандидат наук».


За попередньою редакцією Закону України «Про вищу освіту» бакалавр – це базова вища освіта, спеціаліст/магістр – повна вища освіта.


За новим Законом України «Про вищу освіту» таких визначень непередбачено. Визначаються лише рівні та ступені вищої освіти.


Відповідно до статті 5 Закону, вища освіта здобувається на наступних рівнях:


початковому (короткий цикл) вищої освіти;


першому (бакалаврський);


другому (магістерський);


третьому (освітньо-науковий);


науковому.


Дія нового Закону скасовує дію старого, тобто просто кажучи діє новий ЗУ, а це значить, що від тепер " бакалавр" є офіційно повною вищою оствітою и не важливо було це в 2007 чи 2017.


 По-друге в новому ЗУ «Про освіту " не має понять "базова" та " незакінчена вища" , а є рівні вищої освіти.


Таким чином, після втрати чинності Закону України «Про вищу освіту» в старій редакції (2014р.) бакалаврат офіційно визнано вищою освітою ( нова редакція ЗУ «Про вищу освіту» ).


Відповідно до п.15 «ІНЖЕНЕР» Загальних положень Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 29 грудня 2004 року № 336 (Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності»), для провідного інженера встановлені наступні кваліфікаційні вимоги: повна вища  освіта  відповідного  напряму підготовки   (магістр,   спеціаліст).  Стаж  роботи  за  професією інженера I категорії - не менше 2 років.


Однак звертаємо увагу на п. 11 Загальних положень Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (Довідник № 336). Згідно із цим пунктом особи, які не мають відповідної освіти або стажу роботи, установлених кваліфікаційними вимогами, але мають достатній практичний досвід та успішно виконують у повному обсязі покладені на них завдання та обов’язки, можуть бути, як виняток, залишені на займаній посаді або призначені на відповідні посади за рекомендацією атестаційної комісії (якщо інше не передбачено актами, що мають вищу юридичну силу).


Окрім цього, при складанні посадової інструкції, слід керуватися Довідником № 336, водночас ураховуючи особливості діяльності підприємства. Тобто посадова інструкція не має містити всі пункти, передбачені цим Довідником, якщо це не передбачено на законодавчому рівні. Тому слід також звернути увагу на норми, які прописані у вашій посадовій інструкції.


Успіхів Вам!


Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram