Торгівля запчастинами до мотоциклів на единому податку - як працювати по КВЕДу 45.40, частина з діяльностей котрого заборонена для спрощенної системи?

Як працювати по КВЕДу 45.40, частина з діяльностей котрого заборонена для спрощенної системи (торгівля мотоциклами - подакцизний товар)? Отримав листа з податкової, що цей код мені знімають (але досі не зняли). Але я не планую ні в коїм разі торгувати мотоциклами, лише запчастинами до них. Як викрутитись?

16.06.2020 22:21 2227

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1854
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Ви обрали не той КВЕД. Вам необхідно подати заяву в ЦНАП про зміну видів діяльності, вилучити КВЕД 45.40 і додати КВЕД 45.32 - Роздрібна торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів.

Щодо відповідальності за невірно обраний КВЕД, то згідно абзацу 8 п. 1 КВЕД ДК 009:2010,КВЕД – це статистичний інструмент для впорядкування економічної інформації. Водночас Класифікація є механізмом спільної мови, що має використання в багатьох інших, нестатистичних сферах (соціальному та податковому регулюванні, ліцензуванні, системі тарифів тощо), проте, не завжди адаптована до цього повною мірою. Отже, Класифікація не завжди відповідає всім потребам користувачів за межами статистичної системи, у зв’язку з чим можуть виникнути суперечності стосовно юридичного використання коду КВЕД. Слід мати на увазі, що код виду діяльності не створює прав чи обов’язків для підприємств і організацій, не спричинює жодних правових наслідків. Код виду діяльності не обов’язково достатній критерій для виконання умов, передбачених нормативними актами. У застосуванні нормативних актів чи контрактів код виду діяльності – це припущення, а не доказ ( посилання на сайт Верховної Ради - https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/vb457609-10#Text ).

Тобто, жодних фінансових наслідків бути не повинно. Сама собою наявність КВЕДів не означає, що Ви займаєтеся саме цими видами діяльності, так само як і відсутність якихось кведів не забороняє займатися певним видом діяльності. Але незважаючи на те, що відповідальність щодо правильності використання кведів відсутня, в деяких випадках ігнорування КВЕД призводить до певних проблем, з податковою.

Тому переписуйте з 45.40 на 45.32, а вразі виникнення проблем з податковою, дзвоніть або пишіть мені на ел.пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram