Розрив контракту про проходження військ. служби

Доброго дня, проходжу військову службу за контрактом в Управлінні державної охорони України.В контракті вказаний один абзац - проходження служби згідно законодавства України...))По факту є великі «переработки» але в дск документах (на момент перевірки, їм властиво зникати- книга обліку часу) не зникне хіба книга видачі зброї, добовий наряд ( обі дск).Ситуація обтяжилася внаслідок кадровогоголоду УДО України.Почали примушувати займатись підбором кадрів (бо адекватні люди тікають відразу ж після закінчення контракту, або обривають звязок, як тільки дізнаються назву конторки - величезна неукомплектація).Вирішення кадрової - системної проблеми переклали на мене, та інших офіцерів (що займаються охороною об‘єктів (постова служба) і ніякого відношення, ні я ні інші, до кадрового підрозділу немаємо.З 09.06 - у мене нема вихідних днів ( через відсутність кандидата на службу). Його не тільки вимагають знайти згідно застарілих критеріїв, привести, перевірити, та ще й заповнити цілу низку подібних дотошно складених документів у відповідності з останніми правилами правопису і т.д. про нього, про його життя і його близьких. Отже я по факту кожний день на роботі. Ось такий цикл : 1-й день з 08:00 по 18:00 ( рідко буває трохи раніше)2-й день доба з 08:00 по 08:00 наступного дня ( але по факту приблизно до 10:00).3-йдень - називається відсипний ( після доби) фактично сплю пів дня.4-й день вихідний (примушують прибувати на службу, займатися кадровим питанням) з 09:00 і В залежності від настрою керівгика - до 14:00, до 15:00, останній раз до 18:00 (на майбутнє мають твердий намір залишати до 18:00)Також лякають зняттям премії за відсутність результатів у підборі кандидатів на службу.На місяць ~ 300 год такої служби. Доплати відсутні.Яким чином (скільки займе часу і скільки буде коштувати) розірвати контракт (навіть по негативу)

24.06.2020 14:26 1773

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
727 відгуків (726 +) (1 -)
Консультацій: 1904
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброго дня.


Згідно до п. 68. Указа Президента України "Про Положення про проходження військової служби за контрактом військовослужбовцями Управління державної охорони України"  від 19 жовтня 2007 року№ 982/2007, військовослужбовець Управління має право порушити перед начальником Управління державної охорони України клопотання про звільнення з військової служби згідно з підпунктом "з" пункту 66 цього Положення (у зв'язку із систематичним невиконанням умов контракту командуванням, якщо Управління порушує свої зобов'язання відповідно до пункту 2 контракту).


Згідно до підпунктом "з" пункту 66 Положення, контракт припиняється (розривається), а військовослужбовці Управління, які проходять службу за контрактом, звільняються з військової служби: з) у зв'язку із систематичним невиконанням умов контракту командуванням (за бажанням військовослужбовця).


Що стосується суті порушень з боку командування, які є підставою для розірвання контракту.


Згідно до п. 43 вказаного вище Положення, У зв'язку зі службовою необхідністю на військовослужбовця Управління може бути покладено тимчасове виконання посади або тимчасове виконання обов'язків за іншою рівною або вищою посадою, яку він не займає:


вакантною (незайнятою) військовою посадою - за його згодою (тимчасове виконання посади);


невакантною (зайнятою) військовою посадою - у разі тимчасової відсутності військовослужбовця, який її займає, або усунення військовослужбовця, який її займає, від посади (тимчасове виконання обов'язків).


Безперервний строк тимчасового виконання посади не повинен перевищувати шести місяців, а тимчасового виконання обов'язків - чотирьох місяців.


Таким чином, покладення на  Вас  виконання вакантної посади, мало бути за Вашою згодою - це перше порушення.


Згідно до ст. 10 ЗУ "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", для військовослужбовців, крім військовослужбовців строкової військової служби, встановлюється п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями- це друге порушення.


Також звертаю увагу на те, що згідно до п.1 Розділу ХХVI  Наказу Міністерства оборони України "Про затвердження Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам" від 07.06.2018  № 260, Військовослужбовцям, які допущені в установленому порядку до тимчасового виконання обов’язків за вакантною посадою, грошове забезпечення виплачується з урахуванням посадового окладу, встановленого для цієї вакантної посади, строком не більше ніж шість місяців.


Якщо доплати відсутні-це також порушення.


Таким чином, у звязку із порушеннями командуванням норм законодавства та умов контракту, у Вас є підстави звернутися із відповідним клопотанням (рапортом)  (із зазначенням суті порушень) про звільнення з військової служби згідно підпункту "з" пункту 66 Положення про проходження військової служби за контрактом військовослужбовцями Управління державної охорони України. 


Що стосується порядка звільнення з військової служби за контрактом.


Згідно до пунктів 72,72  вище вказаного Положення, звільнення військовослужбовців Управління з військової служби здійснюється начальником Управління державної охорони України


Особам офіцерського складу, прапорщикам (мічманам), старшим прапорщикам (старшим мічманам) Управління, які бездоганно прослужили на військовій службі 20 і більше років (у пільговому обчисленні), і тим, хто має особливі заслуги перед Україною, незалежно від вислуги років при звільненні в запас або у відставку наказом начальника Управління державної охорони України надається право носіння військової форми одягу, крім осіб, які звільняються з військової служби за підпунктами «е», «є», «ж», «и», «і» та «ї» пункту 66 цього Положення.


Днем звільнення військовослужбовців Управління з військової служби в запас або у відставку вважається день, з якого їх наказом по Управлінню виключено зі списків особового складу.


Скількі часу (який строк)  займає вся процедура звільнення згідно підпункту "з" пункту 66 положення, Положенням не передбачено.


Законом України "Про військовий обов'язок та війському службу, зокрема статею 26 Закону, також не визначено строків процедури звільнення   з підстав, встановлених підпунктом "ж" частини 5  а саме - у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту командуванням (за бажанням військовослужбовця).


Таким чином, звільнення у зв'язку із припиненням контракту військовослужбовцем Управлінні державної охорони України здійснюється за його бажанням  та днем звільнення вважається день, з якого наказом виключено зі списків особового складу Управління.


Якщо у Вас виникли додаткові запитання або уточнення, звертайтеся за ел адресою marina.bekalo@gmail.com Я обов'язково надам відповіді.


З повагою,


Адвокат Бекало М.І.




Якщо подобається, тисни кнопку
  • Іван
    Іван
    3 роки

    Стаття 10. Службовий час і час відпочинку військовослужбовців 5. Військові навчання, походи кораблів, бойові стрільби та бойове чергування, несення служби в добовому наряді та інші заходи, пов'язані із забезпеченням боєготовності військових частин, здійснюються без обмеження загальної тривалості службового часу.

    Побачити вiдповiдь на вiдгук
    • Адвокат, Податковий консультант Марина Бекало, фото
      Адвокат Одеса
      У сервісі: : 5 років
      727 відгуків (726 +) (1 -)
      Залишив коментар: : 24.06.2020 18:24

      Якщо у Вас є запитання або уточнення, надсилайте на мою адресу, я Вам надам відповіді marina.bekalo@gmail.com Гарного вечора!

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram