Документи для законної діяльності зубного техніка в якості ФОП із стоматологічним кабінетом

По професії я зубний технік, зараз оформляю ФОП, так як хочу працювати самостійно. Скажіть будь-ласка, на основі яких статей Закону та документів з моєї сторони, я можу законно працювати зі стоматологічним кабінетом? 

01.07.2020 19:17 4573

Консультація виконавця

Наталия Лихунжан
Адвокат
У сервісі: 4 роки
36 відгуків (35 +) (1 -)
Консультацій: 143

Згідно довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників випуск 78 Охорона здоров`я затвердженого наказ Міністерства охорони здоров`я України від 29 березня 2002 р. № 117 Технік зубний:

Завдання та обов`язки. Керується чинним законодавством України про охорону здоров`я та нормативно-правовими актами, що визначають діяльність закладів охорони здоров`я, організацію стоматологічної допомога дорослому та дитячому населенню.

Володіє сучасними методами виготовлення знімних та незнімних зубних протезів. Самостійно виконує технологічні етапи виготовлення ортопедичних апаратів і протезів. Проводить термічну обробку сплавів та штампування коронок. Розробляє постановку штучних зубів. Вміє надати медичну допомогу при невідкладних станах. Веде медичну документацію. Дотримується принципів медичної деонтології. Постійно удосконалює свій професійний рівень.

Повинен знати: чинне законодавство про охорону здоров`я та нормативні документи, що регламентують діяльність закладів охорони здоров`я; організацію стоматологічної допомоги дорослому і дитячому населенню; права, обов`язки та відповідальність техніка зубного; показники роботи лікувально-профілактичних установ; міжнародну класифікацію хвороб; етіологію та патогенез захворювань ротової порожнини і щелепно-лицевої ділянки; пріоритетні технології, що застосовуються в сучасній ортопедичній стоматологічній практиці, сучасні технології виготовлення зубних протезів (суцільнолиття та протезування із фарфору і кераміки, виготовлення протезів із благородних металів); принципи дії сучасних ортодонтичних апаратів; сучасні технології виготовлення протезів, що заміщують дефекти м`яких тканин обличчя; основи асептики та антисептики; засоби індивідуального захисту від гострих респіраторних вірусних та особливо небезпечних інфекцій; правила безпеки під час роботи в зуботехнічних лабораторіях; правила оформлення медичної документації; сучасну літературу за фахом.

Кваліфікаційні вимоги.

Технік зубний вищої кваліфікаційної категорії: неповна вища освіта (молодший спеціаліст) за напрямом підготовки "Медицина", спеціальністю "Стоматологія ортопедична". Підвищення кваліфікації (курси удосконалення тощо). Наявність посвідчення про присвоєння (підтвердження) вищої кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності. Стаж роботи за фахом - понад 10 років.

Технік зубний I кваліфікаційної категорії: неповна вища освіта (молодший спеціаліст) за напрямом підготовки "Медицина", спеціальністю "Стоматологія ортопедична". Підвищення кваліфікації (курси удосконалення тощо). Наявність посвідчення про присвоєння (підтвердження) I кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності. Стаж роботи за фахом - понад 7 років.

Технік зубний II кваліфікаційної категорії: неповна вища освіта (молодший спеціаліст) за напрямом підготовки "Медицина", спеціальністю "Стоматологія ортопедична". Підвищення кваліфікації (курси удосконалення тощо). Наявність посвідчення про присвоєння (підтвердження) II кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності. Стаж роботи за фахом - понад 5 років.

Технік зубний: неповна вища освіта (молодший спеціаліст) за напрямом підготовки "Медицина", спеціальністю "Стоматологія ортопедична". Без вимог до стажу роботи.

КВЕД, який Вам може підійти (32.50) Виробництво медичних і стоматологічних інструментів і матеріалів.

Цей клас включає виробництво лабораторного устатковання, хірургічних і медичних інструментів, хірургічних приладів і приладдя, стоматологічного устатковання і приладдя, ортодонтичного приладдя, зубопротезних і ортодонтичних приладів. Цей клас включає виробництво медичних, стоматологічних і подібних меблів, додатково оснащених специфічним приладдям, таким як гідравлічні стоматологічні крісла.Цей клас включає:

  • виробництво хірургічних серветок, стерильних бинтів і тканин, гумових медичних рукавичок
  • виробництво стоматологічних наповнювачів і цементів (крім фіксуючих засобів для зубних протезів), стоматологічного воску та інших стоматологічних препаратів
  • виробництво цементів для відновлення кісткових тканин
  • виробництво зуболікарських лабораторних печей
  • виробництво лабораторного устатковання для ультразвукового очищення
  • виробництво лабораторних стерилізаторів
  • виробництво дистиляторів лабораторного типу та лабораторних центрифуг
  • виробництво медичних, хірургічних, стоматологічних або ветеринарних меблів:
    • операційних столів
    • столів для огляду
    • лікарняних ліжок із механічним регулюванням положення
    • стоматологічних крісел
  • виробництво металевих пластин для з`єднання зламаних кісток, а також шурупів, шприців, голок, катетерів, канюль тощо
  • виробництво стоматологічних інструментів (у т.ч. стоматологічних крісел із вмонтованими пристроями)
  • виробництво штучних зубів, мостів тощо зуболікарськими лабораторіями без їх встановлення
  • виробництво ортопедичних пристосовань (у т.ч. ортопедичного взуття) та протезів
  • виробництво скляних очей
  • виробництво медичних термометрів
  • виробництво офтальмологічних товарів, окулярів для корекції зору, сонцезахисних окулярів, лінз за рецептом лікаря, контактних лінз, захисних окулярів

Цей клас не включає:

  • виробництво фіксуючих засобів для зубних протезів, див. 20.42
  • виробництво медичних просочених пов`язок тощо, див. 21.20
  • виробництво електромедичного та електротерапевтичного устатковання, див. 26.60
  • виробництво інвалідних колясок, див. 30.92
  • діяльність оптиків із підбору та виготовлення окулярів і контактних лінз, див. 47.78

Також для відкриття зуботехнічної лабораторії необхідно отримати ліцензію на медичну практику.

Зі стоматологічними кабінетами Ви зможете співпрацювати за договорами про надання послуг з виготовлення.

Якщо у Вас залишись питання, пишіть, спробую допомогти.

Бажаю успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram