Отстрочка или белый билет при ВСД с отягчающими симптомами

У меня до университета был подтвержден диагноз ВСД и в военкомате дали статью 83б. Но тогда у меня были справки только про давление. А сейчас  у меня есть справки о том. тчо на ЭЭГ низкий порог судорожной готовности, подтверждение от неврапотолога, что жаловался на темноту в глазах, кружение головые, боли в голове, помутнение зрения, тяжелые состояния при незначительный нагрузка. Плюс есть подтверждения синусовой и аритмии и тахикардии. При нагрузке было выявлено сердцебиение сверхнормы(196 ударов). Можно ли при наличии всех этих справок надеятся на хотя бы ежегодную отстрочку, если буду их каждый раз заново собирать? Так как низкий порог судорожной готовности это довольно серьезный симптом, но говорят,что на своё усмотрение врачи военкомата могут решить, что ничего страшного...

06.07.2020 14:58 2148

Консультація виконавця

Микола Лях
Юрист
У сервісі: 5 років
125 відгуків (122 +) (3 -)
Консультацій: 287

Доброго дня!


     Шановний замовник  Відповідаючи на Ваше питання треба звернутись до Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (Додаток 1 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України), затвердженого Наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402, зареєстрованого в Міністерстві юстиції  України 17.11.2008 за № 1109/15800, з останніми змінами від 01.10.2018 № 489.


     Відповідно до статті 83б)  Військово-лікарською експертизою Вам встановлено діагноз ВСД, а саме стійкі помірно виражені вегетосудинні розлади без вказаних у пункті "а" проявів.


    Тобто пункт а) статті 83 виключено, тому, як вказано у графі 1 (Громадяни під час приписки до призовних дільниць та призову на строкову військову службу….) Вам і не встановлено «Непридатність до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час», а визнано «придатність»


     Але зважаючи на те, що у Вас з’явились супутні діагнози (хвороби) або нові хвороби, Вам треба знову проходити Військово-лікарську експертизу, тому як ніякі довідки, ніяких лікарів  не можуть бути прийняті до уваги. Лише при проходженні ВЛК  може бути встановлена ступінь Вашої придатності до служби. Можливе Вас направлять до стаціонару для додаткового обстеження та лікування.  


    У відповідності з Законом України «Про військовий обов’язок та військову службу» пункт 7 статті 17ттаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу  


7. Відстрочка від призову на строкову військову службу за станом здоров'я на строк до одного року надається призовникам, які визнані під час медичного огляду тимчасово непридатними до військової служби.  


 Тому вам доведеться щорічно проходити медичний огляд у відповідності із Законом та Положенням про військово-лікарську експертизу. 


   


      Але,  я звернув увагу на Вашу  фразу із запиту на консультацію « У меня до университета».


  Якщо Ви навчаєтесь у ВНЗ, то Ви маєте право одержати відстрочку від призову для здобуття освіти, що передбачено пунктом 8 статті 17 цього ж  Закону  .     



  1. Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:


у закладах загальної середньої освіти III ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;


у закладах фахової передвищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття початкового рівня (короткого циклу) та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за програмами ступеневої системи освіти;


у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти;


у закладах середньої або вищої духовної освіти з денною формою навчання;


в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва


 


Хай Вам щастить 


З повагою Микола Лях

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram