Міжнародні автобусні перевезення пасажирів в Польщу - як оформити співпрацю з засновником-нерезидентом та вокзалами, які податки сплачувати?

Наша компанія заснована перевізником-нерезидентом Польщі, що здійснює автобусні перевезення пасажирів по маршруті Польща-Україна-Польща. Наше завдання — організувати перевезення на території України, отримати кошти за квитки від автостанцій, заправити та відремонтувати при необхідності транспорт, підшукати водіїв з працевлаштуванням на нашій компанії. Яким чином оформити подібну співпрацю з нашим засновником-нерезидентом Польщі та вокзалами, як буде оподатковуватись наша діяльність? Які податки і за якими ставками необхідно буде сплатити при виплаті доходу засновнику. Наша компанія платник податку на прибуток та ПДВ.

08.07.2020 16:34 1384

Консультація виконавця

Віктор Мороз
Адвокат
У сервісі: 5 років
13 відгуків (13 +) (0 -)
Консультацій: 34

Для оформлення співпраці щодо реалізації Вашого завдання (організації перевезень на території України, отримання коштів за квитки від автостанцій, заправлення та ремонту при необхідності транспорту, пошуку водіїв з працевлаштуванням на Вашій компанії) оптимальним є використання договору про спільну діяльність (як варіант, договору про співпрацю), в якому буде чітко визначено умови відповідної співпраці, зокрема права та обов`язки сторін, умови та порядок розрахунків між сторонами, відповідальність за невиконання умов договору.

З автовокзалами, якщо для них це буде більш прийнятно (з власної практики це для них може бути зрозумілішим) можна укласти агентський договір, за яким Ваша компанія виступатиме агентом щодо реалізації транспортних послуг від імені автовокзалу та отримуватиме відповідно агентську нагороду (статус коштів за квитки).

Діяльність за такими договорами для Вас буде оподатковуватися за загальними правилами зі сплатою з отриманого податку на прибуток та ПДВ.

Що ж стосується виплати доходу Вашому засновнику - перевізнику - нерезиденту Польщі, то є два можливі варіанти - 1) виплата доходу через вищевказаний договір про спільну діяльність (про співпрацю), в такому випадку, кошти отримані Вашим контрагентом будуть його прибутком і відповідно, як прибуток будуть оподатковуватися; 2) виплата засновнику Вашої компанії дивідендів за ставкою 5 % (ст. 167.5.2 Податкового кодексу України).

Якщо є додаткові питання чи потрібно щось деталізувати, пишіть у коментарях, відповім.

Якщо є потреба у допомозі з оформленням відповідних договорів, звертайтеся.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram