Вимагають повернути надану субсидію

При заповненні декларації про доходи з метою отримання субсидії в графі про майно не вказали придбаний причіп (з дати випуску не пройшло 5 років, вартість 7000 грн.). Причіп зареєстрований на тата. Заповнювала декларацію мама, яка не знала, що причіп відноситься до транспортних засобів. Через деякий час після подачі документів про субсидію на запит працівників совбезу мама надала копію документів на причіп, але декларацію не перезаповнювала. Через деякий час прийшов лист із совбезу, що мама зобов`язана повернути субсидію, тому що не вказала в декларації транспортний засіб, з дати випуску якого не минуло 5 років.

Чи правомірні дії працівників совбезу? Адже причіп коштує менше 50 тисяч грн.

Чи дійсно згідно законодавства у такому випадку мама не має права на субсидію і повинна повернути гроші? Мама не мала наміру приховати дані, просто не знала на рахунок причіпу.

13.07.2020 11:25 1581

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Стосовно вашого питання повідомляємо наступне.

Отримання субсидії регулюється Положенням про порядок призначення житлових субсидій, яке затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. № 848 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/848-95-%D0%BF#Text

Відповідно до п. 13 Положення про порядок призначення житлових субсидій для призначення житлової субсидії громадянин подає структурному підрозділу з питань соціального захисту населення наступні документи:

заяву про призначення та надання житлової субсидії;

декларацію про доходи і витрати осіб;

довідки про доходи.

Громадянин несе відповідальність за подані відомості про доходи, майно, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на призначення житлової субсидії та на визначення її розміру.

Підпунктом 2 пункту 14 Положення визначено, що субсидія не призначається коли  будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства має у власності транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації і з дати випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопеда і причепа).

Пунктом 14 Положення про порядок призначення житлових субсидій передбачено, що громадянин, якому призначено житлову субсидію, зобов’язаний протягом 30 календарних днів проінформувати структурний підрозділ з питань соціального захисту населення про обставини коли будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства здійснив купівлю або іншим законним способом набув право власності на транспортний засіб (механізм), на суму, яка на дату купівлі, оплати, набуття права власності в інший законний спосіб перевищує 50 тис. гривень.

Наявність (відсутність) у власності або володінні транспортних засобів зазначається у декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

П.90 Положення передбачено - якщо право власності або володіння на транспортний засіб набуто під час отримання житлової субсидії, громадянин, якому призначено житлову субсидію, протягом 30 календарних днів зобов’язаний повідомити про це структурному підрозділу з питань соціального захисту населення незалежно від розміру вартості транспортного засобу.

Відповідно до пункту 119 Положення про порядок призначення житлових субсидій за рішенням комісії надання раніше призначеної житлової субсидії припиняється за поданням структурного підрозділу з питань соціального захисту населення у разі, коли громадянин не повідомив структурному підрозділу з питань соціального захисту населення про обставини, зазначені у пункті 90 пункті 14 Положення, протягом 30 календарних днів з дня їх виникнення (в вашому випадку - набув право власності на транспортний засіб).

У такому випадку, нажаль,  на вимогу структурного підрозділу з питань соціального захисту населення, який призначив житлову субсидію, сума надміру перерахованої (виплаченої) житлової субсидії повертається громадянином до державного бюджету.

Питання повернення коштів регулюється Порядоком повернення коштів, надміру виплачених за призначеними субсидіями https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0634-97#Text

Отже, у вашому випадку соцзахист вимагає повернення коштів не у зв`язку із набуттям транспортного засобу незалежно від суми вартості, не у  зв`язку із придбанням транспорту  з дати випуску якого не минуло 5 років (причеп не впливає на призначення субсидії),   а у зв`язку із неповідомленням про набуття права власності на транс.засіб протягом 30 днів. 

Відповідно до п. 47 Положення, у  разі виявлення помилки у заяві та/або декларації структурний підрозділ з питань соціального захисту населення повідомляє громадянину про необхідність протягом 30 календарних днів виправлення помилки. Якщо протягом визначеного строку громадянин не виправив помилки у заяві та/або декларації, структурний підрозділ з питань соціального захисту населення відмовляє у призначенні житлової субсидії. Але, цей пункт соцзахист трактує на свою користь, тобто незазначення відомостей про транспортний засіб, управління трактує ні як помилку при заповненні, а  саме як неповідомлення про факт набуття.

Таким чином,  у випадках, зазначених у пункті 119 Положення, а саме - набуття права власності, житлову субсидію після подання нових заяви та декларації може бути призначено лише на наступний опалювальний (неопалювальний) сезон за рішенням комісії. Тобто сама наявність причепу в подальшому не впливає на отримання субсидії, але зараз необхідно повернути субсидію. Але, якщо Ви все ж таки вважаєте, що дії були саме "помилкою" та соцзахист вчиняє неправомірні дії, то цей спір можливо вирішувати лише в судовому порядку.

Якщо у Вас є додаткові питання чи уточнення - звертайтесь.

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram