Поставщик товара из Китая, который оплачен полностью, не выполнил свои обязательства по договору

Я являюсь физ лицом. Не открывал предпринимательскую деятельность, ждал поставку товара из Китая. Заключил договор с поставщиком, с полной оплатой за товар. Чек оплаты имеется. Поставщик уже 5 месяцев кормит завтраками ссылаясь, то на арест контейнера, то на карантин, то на судову волокиту с таможней.

Возможно ли в судовом порядке истребовать возвращение товара или денег за него по существующему договору (скан прилагается)?

Что для этого необходимо и сколько по времени это займёт? 

17.07.2020 09:13 1555

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Стсовно Вашого питання повідомляємо наступне

Відповідно до ст.712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Основні моменти, що стосуються договору поставки, регулюються ст. 265–271 Господасрського кодексу, оскільки за договором поставки товар придбавається для використання в господарській діяльності (наприклад, для подальшого продажу). А якщо суб`єкт господарювання (СГ) вирішить реалізувати товари не суб’єку господарювання, тобто фіз.особі,  то здійснити це він повинен за правилами, установленими для договорів купівлі-продажу (ч. 6 ст. 265 ГК).

Отже, найголовніша й основна відмінність – це сторони договору. Якщо йдеться про суб`єктів господарювання, то це має бути договір поставки (ч. 3 ст. 265 Господарського кодексу України). Якщо ж товар реалізують негосподарюючим суб`єктам, необхідно складати договір купівлі-продажу (ч. 6 ст. 265 ГКУ).

Таким чином, якщо справа дійде до суду, Вам потрібно буде доводити, що договір поставки по суті був договором купівлі-продажу.

Так як договір поставки регулює Господарський кодекс, а договір-купівлі продажу - Цивільний кодекс, то і відповідальність регулюється відповідно  до умов необхідного законодавства.

Ваш договір складений не зовсім грамотно з юридичної точки зору, оскільки сторонами є юридична особа та фізична особа, то ці правовідносини підпадають під цивільне законодавство та повинні розглядатися як купівля-продаж.

Згідно із господарським зааконодавством, у договорі поставки можна передбачити відповідальність у вигляді штрафу. Якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, то згідно із ч. 4 ст. 231 ГК вони застосовуються в розмірі, установленому договором. Розмір штрафу можна встановити за угодою сторін – у фіксованій сумі або у відсотках до суми невиконаної частини зобов`язання (наприклад, у розмірі 20 % суми заборгованості) (ч. 4 ст. 231 ГК).

Згідно із ч. 6 ст. 231 ГК штрафні санкції за порушення грошових зобов`язань установлюються у відсотках, розмір яких визначається виходячи з облікової ставки НБУ за весь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором. А от за прострочення платежу покупець сплачує на користь постачальника пеню, яка встановлена за узгодженням сторін і не може перевищувати подвійної дисконтної ставки НБУ, що діяла в період, за який сплачується пеня (ч. 2 ст. 343 ГК).

До договору поставки можна включити положення про те, що постачальник відповідає за порушення умов договору про асортимент товару. Наприклад, якщо покупець відмовляється від товару, асортимент якого не відповідає умовам договору, він має право не оплачувати його, а якщо товар уже оплачено – вимагати повернення грошей.

Згідно із цивільним законодавством за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Продавець зобов`язаний передати покупцеві товар, визначений договором купівлі-продажу. Продавець повинен одночасно з товаром передати покупцеві його приналежності та документи (технічний паспорт, сертифікат якості тощо), що стосуються товару та підлягають переданню разом із товаром відповідно до договору або актів цивільного законодавства.

У вашому випадку є істотні порушення щодо строків поставки/передачі Вам товару. В будь якому випадку Вам необхідно звернутися до юридичної особи із письмовою претензією для врегулювання спору  в досудовому порядку. Є підтвердження оплати товару, то найкращий спосіб захистити свої права – це звернутися з письмовою претензією до продавця, де вказати нарахування штрафу.У разі отримання відмови на претензію – вирішити спір через суд.

Судовий збір за подання позовної заяви про захист прав споживачів не сплачується.Одночасно Ви маєте право звернутися  з заявою про шахрайство до поліції. Також можете звернутися до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (http://www.consumer.gov.ua).

Після отримання чи неотримання відповіді на претензію, у разі якщо врегулювати спір не вийде, з усіма документами та зі складеною позовною заявою треба звернутися до суду. 

Строк розгляду справи в суді залежить від факторів - завантаженність суду, позиція відповідача, достатність доказів. Мінімум 2 місяці, максимум - рік та більше.

Якщо у Вас залишились питання чи уточнення - звертайтесь.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram