Чи мають право на військовій службі назначати на посаду людину без досвіду та згоди?

Я офіцер запасу (так звані "піджаки"). Був призваний на військову службу на півтора року. Після трьохмісячних курсів відправлений до віськової частини для подальшого проходження служби. Частина відносно невелика (+-200 чоловік). Призначили на посаду, більш-менш терпиму. І є у нас в частині посада СПНШ (старший помічник нач. штабу з кадрів і  стройової ..), в обовъязки якої входить дуже багато роботи, (всі документи, накази,  про всіх військовослужбовців і т.д.), і був на ній "ТВО" лейтенант, він якось самоусунувся, (зайнявся тіки своїм взводом), на місто ного призначили іншого лейтенанта(такого ж "піджака", як і я), він пішов на лікарняний (напевно спеціально бо робота важка) і тепер якось наказом призначили мене (ТВО). Я у цій спеціальності нічого не знаю, а командир чатини загадую то те, то інше, зробити, то шось питає по кадрам, а я не знаю нічого, ні як це робити, ні що відповідати, адже на це я не де не вчився, ніхто не показував про це. Постійно хтось щось питає, просить зробити.

І головне питання, чи мають вони право так робити, кидати мене, людину без жодного досвіду і бажання на цю посаду? ("ТВО - тимчасово виконуючим обов`язки")? Зараз усе іде до скрутного становища, у мене куча задач, телеграм накоплюється з якими я не знаю що далі робити. Допомагати особливо не хто не хоче, чи не може. Що мені робити, відпустку можуть відмінити, зароблений у наряді вихідний навіть не підписують, посилаючись на те що зараз ідуть "навчання". Якось на лікарняний пробувати піти, єдиний варіант, хоч якось врятуватися з цього божевілля?

20.07.2020 22:10 2211

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
711 відгуків (710 +) (1 -)
Консультацій: 1817
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Згідно п. 83 Указу Президента № 1153/2008 Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, "Військовослужбовці призначаються на посади і переміщуються по службі за основною або спорідненою спеціальністю з урахуванням досвіду служби, рівня їх професійної компетентності, особистих якостей і досягнень та відповідності характеристикам посад, визначених Міністерством оборони України. У разі коли є потреба призначення військовослужбовців на посади за новою спеціальністю, їх призначенню на ці посади має передувати відповідна підготовка (перепідготовка). Для доукомплектування Збройних Сил України в умовах особливого періоду військовослужбовці можуть призначатися на посади, передбачені штатами воєнного часу, за новою спеціальністю з урахуванням набутого досвіду".

Таким чином, призначити на посаду не за основною спеціальністю можна тільки якщо це посада за спорідненою спеціальністю. Якщо це нова спеціальність, то тільки з врахуванням набутого досвіду. Досвіду немає, спеціальність не споріднена - отже, це порушення.

Також зверніть увагу на п. 86 Положення: "Для осіб офіцерського складу при просуванні по службі обов`язково враховуються черговість проходження ними військової служби на командних, штабних та інших посадах в органах військового управління, з`єднаннях, військових частинах".

п. 100: "Забороняється призначення військовослужбовців на посади у порядку службового сумісництва, крім посад, пов`язаних із науково-педагогічною або науковою діяльністю".

Пишіть рапорт командиру частини, вкажіть на п. 83, п. 86 та п. 100 Положення, як на підставу, щоб Вас перевели на іншу посаду.

Є затверджений Наказом № 213 від 14.06.2017 року Перелік посад, які не потребують при призначенні на них військової підготовки відповідного рівня. Старший помічник нач. штабу з кадрів не входить в цей перелік, отже без подготовки заборонено призначати на цю посаду.

Але в той же час, є таке поняття як службова необхідність (наказ міноборони № 170 від 10.04.2009 р.). Службова необхідність визначається:

відсутністю підготовленого кандидата на заміщення посади;

неможливістю призначення офіцера на відповідну посаду за фахом, досвідом служби та рівнем військової освіти.

Тобто завжди є можливість все списати на службову необхідність.

Отже, Ви маєте право написати рапорт про переведення, але скаржитись у вищестоячі інстанції навряд чи має сенс.

Якщо рапорт не задовольнять, то єдиний вихід - "захворіти", як і Ваш попередник, і дочекатись поки на цю посаду не призначать когось іншого. Але, враховуючи той факт, що Ви вже не перший так будете робити, то слід домовитись наперед в медчастині про ймовірний діагноз - щоб він не викликав підозри.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram