Приватизация комнаты в общежитии (отсутствует ордер)

Необходимо приватизировать комнату в общежитии.

Общежитие ранее числилось на балансе предприятия, после чего было передано на баланс города.  

В паспорте жильца, в информации о прописке, не указан номер комнаты, только номер дома (т. е. общежития).

В свою очередь, квитанции об оплате приходят на имя жильца, с указанием номера комнаты, к-ва жильцов (1 проживающий).

Из информации, которую удалось почерпнуть из интернета - требуется ордер на вселение. 

Важно: проживающий состоит в браке, но живет отдельно, в комнате общежития. Жена и взрослые дети прописаны в другом городе, с ним не проживают. 

Вопросы

1) Каким образом инициировать процедуру получения ордера и куда обращаться, с какой формой заявления? 

2) Нужно ли расторгать брак, чтобы успешно приватизировать комнату? 

02.08.2020 13:42 1857

Консультація виконавця

Андрій Шишов (Райфайзен Банк)
Юрист Київ
У сервісі: 3 роки
0 відгуків (0 +) (0 -)
Консультацій: 2

Право на  приватизацію громадянами житлових приміщень  гуртожитків передбачається нормами ст.1 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" від 19.06.92р. № 2482-XII (далі - З.У.№ 2482-XI). ст.9 Житолового Кодексу України, а також спеціальним Законом України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" від 4.09.2008р. № 500-VI (далі - З.У. № 500-VI),


При цьому потрібно враховувати наступне:


1. Відповідно до ст.1 З.У. № 500-VI умовою приватизації приміщення є проживання у гуртожитку протягом тривалого часу - постійно сукупно п’ять і більше років. Вимога щодо проживання у гуртожитку протягом тривалого часу не поширюється на членів сім’ї громадянина, якому видано ордер на жилу площу в гуртожитку та який є основним наймачев жилого приміщення в гуртожитку, а також на мешканців гуртожитків, які на правових підставах були вселені у гуртожиток, фактично проживали в гуртожитку сукупно не менше одного року та стали учасниками АТО.


2. Відповідно до ст.3 З.У. № 2482XI Приватизація житлової площі в гуртожитку здійснюється безкоштовно, з урахуванням санітарної норми – 21 квадратний метр загальної площі на наймача і кожного члена сім'ї та додатково 10 квадратів на сім'ю.


3. Згідно зі ст.122 Житлового Кодексу України, єдиною підставою для вселення у надане службове жиле приміщення (гуртожиток) є спеціальний ордер, який видається на підставі рішення про надання службового жилого приміщення виконавчим комітетом районної, міської, районної в місті Ради народних депутатів.


Пунктом 3 прикінцевих Положеннь З.У. № 500-VI з метою захисту житлових прав мешканців гуртожитків, недопущення їх незаконного виселення із займаних ними на визначених цим Законом правових підставах жилих приміщень, недопущення відчуження гуртожитків запроваджено мораторій на виселення з гуртожитків мешканців (крім виселення мешканців гуртожитків за рішенням суду) та відчуження (крім передачі у комунальну власність відповідних міських, селищних, сільських рад відповідно до цього Закону) гуртожитків.


Також органам місцевого самоврядування під час дії зазначеного мораторію вжити заходів до видачі власниками гуртожитків ордерів усім мешканцям гуртожитків, яких на визначених цим Законом правових підставах було вселено в гуртожиток і які фактично проживають у гуртожитку більше п’яти років, які не отримали ордери (або у яких ордери було вилучено) з незалежних від них причин.


У даному випадку перш за все Вам необхідно звернутись до органу приватизації місцевої ради із заявою про видачу спеціального ордеру встановленого зразка на займане приміщення у гуртожитку.


Після отримання ордеру звернутись до органу приватизації із пакетом документів:



  • заява на приватизацію житлового приміщення у гуртожитку

  • копії паспорту заявника та всіх членів його родини (для діти до 14 років – копії свідоцтв про народження), що проживають разом з ним; 

  • копії свідоцтва про народження, про шлюб, про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, що набрало законної сили;

  • довідки про реєстрацію місця проживання заявника та всіх членів його сім’ї, зареєстрованих у  приміщенні гуртожитку;

  • копія ордеру на житлову площу у гуртожитку;

  • копія техпаспорту БТІ на приміщення у гуртожитку.

  • документ (довідка), що підтверджує, що Ви не брали участь у приватизації, тобто, не використали житлові чеки (якщо після 1992 р. ви були зареєстровані за іншою адресою);

  • медична довідка про те, що майбутній власник не хворий на туберкульоз.


У разі приватизації приміщення у гуртожитку, дане майно буде вважатись вашею особистою приватною власністю, згідно ч.1 (4) ст.57 Сімейного кодексу України. Отже, розірвання шлюбу жодним чином не вплине на його правовий статус та не підлягатиме розподілу між подружнням при розлученні.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram