Стоматологи лікують пацієнтів, виписують наряди, беруть гроші у пацієнтів за лікування і самі платять за них в банку - чи є тут правопорушення?

Потрібна юридична допомога. В центральній районній лікарні виникло питання у директора по поводу стоматологів. Стоматологи лікують пацієнтів, виписують наряди, беруть гроші у пацієнтів за лікування і самі платять за них в банку по 3-4 квитанції в підрят за 3 минути. Чи є тут правопорушення? Потім ці наряди здають в бухгалтерію і бухгалтерія їх закриває. Директор вважає це кримінальним правопорушенням. Також стоматологи не здавали пів року звіти про матеріали. Стоматологи говорять це не в їх обов`язках, вони наряди здали бухгалтеру, а бухгалтер в свою чергу повинен закрити звіт, або це повинна робити медсестра тільки її немає. Також директор вимагає пояснення чому немає в нарядах контактніх даних про пацієнта, тобто він хоче шоб там було не тільки імя і фамилія а ще телефон, де живе і копію паспорта пацієнта. Підскажіть що порушили, в цій спарі стоматологи ? Дякую.

05.08.2020 10:45 1788

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Стосовно вашої ситуації повідомляємо наступне.

Робота стоматологів повинна регулюватися внутрішніми документами лікарні: статут (положення) медичного закладу, накази, розпорядження, доручення керівництва закладу та вказівки завідувача стоматологічного відділення (кабінету, іншого структурного підрозділу), Положення про стоматологічне відділення (кабінет, інший структурний підрозділ), Настанова з якості (інші документи системи управління якістю), інструкції з охорони праці, посадова інструкція.

Перш за все необхідно розуміти - за які джерела фінансування працює лікарня -  бюджетні чи госпрозрахункові.

Якщо ваша лікарня має у своєму складі окремий госпрозрахунковий підрозділ, то він може надавати чимало видів платних стоматологічних послуг. 

Стоматологічні поліклініки можуть надавати платні послуги лише тих видів, які фігурують у Переліку № 1138 від 17 вересня 1996 р. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1138-96-%D0%BF#Text

Під час надання платних послуг працівники за одну робочу зміну не мають права працювати за основним місцем роботи та  бути зайнятими наданням платних послуг.

Це обумовлено тим, що працівник має робочий час, за який він отримує заробітну плату за рахунок загального фонду кошторису.

Але працівник може виконувати роботу у дві зміни, наприклад у першу зміну відпрацьовувати заробітну плату, яку він одержує за рахунок загального фонду кошторису, у другу — виконувати роботи на платній основі.

По-друге, ці стоматологі працють в штаті чи мають свої стоматологічні кабінети та ведуть приватну практику?

На оплату послуг стоматолог може приймати від клієнтів готівку, а також здійснювати розрахунки із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків тощо. Для приймання готівки обов’язково потрібна каса (місце, де  вестимете розрахунки з клієнтами і де повинна знаходитися касова книга). 

Отже, якщо стоматологі беруть гроші у паціентів та не надають документ про сплату, то це вже незаконно. 

При готівкових розрахунках без застосування РРО, КОРО та розрахункових квитанцій стоматолог може приймати гроші від клієнтів тільки в касі стоматкабінету з оформленням прибуткових касових ордерів і видачею відповідних квитанцій, підписаних та завірених печаткою ( Закон про РРО). При цьому готівку необхідно прибуткувати в касовій книзі у день її отримання. Готівкову виручку понад установлений ліміт каси стоматолог повинен здавати в банк (у порядку та в терміни, указані в договорі з  банком) для зарахування на поточний рахунок.

Як правило, підприємство укладає договір на інкасацію виручки з тим банком, у якому воно обслуговується. У кінці кожного робочого дня приїжджає інкасатор і забирає готівку, а залишок грошей у касі  не повинен перевищувати встановлений ліміт каси. Однак не вважатиметься понадлімітною сума, що перевищує встановлений ліміт каси, яка здана в обслуговуючий банк наступного робочого дня банку.

Стосовно контактніх даних про пацієнта, то у разі якщо лікарня буде отримувати такі дані, то спочатку паціент повинен надати згоду та підписати угоду про надання своїх персональних даних. Просто так вимагати копію паспорта та інформацію - неправомірно. 

Якщо це приватна практика, то відносини лікаря та пацієнта врегульовують шляхом укладання договору надання стоматологічних послуг.

Стосовно наряду, то це перш за все план, обсяг роботи, але це не є первинним документом, якій підтверджує надання послуг та отримання грошей. 

Таким чином, законна організація роботи стоматологів залежить від вказаних у консультації моментів та норм

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram