уточнить нормы на розмещение выгребной ямы на участке

Добр. День нужно уточнить нормы на розмещение выгребной ямы на участке. какие нормы отступления от границ с соседнем участком. Спасибо. 

08.08.2020 10:06 1088

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
710 відгуків (709 +) (1 -)
Консультацій: 1817
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.


Наказом МОЗ № 45 від 17.03.2011 визначено, що це інженерна споруда у вигляді поглиблення в землі, виконана з водотривкого матеріалу, призначена для збирання та зберігання рідких відходів, наземна частина якої обладнана щільно прилягаючою кришкою та решіткою для відокремлення твердих відходів.


Норми для розміщення будівель на території присадибної ділянки розраховані в ДБН б.2.2-12 "планування і забудова територій".


Так, вигрібні ями повинні бути віддалені від стін житлових та громадських будівель і споруд, від індивідуальних колодязів, на відстань не менше 20 м. При влаштуванні ями необхідно передбачити вільний доступ до неї асенізаційної машини. Кращий варіант - розташувати її ближче до дороги. Яма не повинна перебувати на глибині більше 3 м.


Обладнання внутрішньобудинкової каналізації з відведенням стічних вод у вигрібні ями забороняється. Для цього потрібно використовувати септик. В такому разі віддстань від будинку до септику буде 5м. для септика продуктивністю до 1 м.куб./ на добу і 8м. для септика продуктивністю до 3 м.куб./на добу.


Вигрібні ями двірських туалетів повинні бути виконані з конструкцій, що запобігають фільтрацію фекальних стоків у ґрунт.


Що ж до відстані від вигрібної ями до межі ділянки, то ДБН не вказує на чітку прив'язку "яма-межа". Так само немає обмежень щодо розташування вигрібної ями відносно господарських споруд (гараж, сарай). Основним фактором при вибору місця є не межа, а знаходження житлових будинків.


Якщо будуть додаткові питання, або щость незрозуміло, пишіть на мою ел.пошту ddmitr@ukr.net


З повагою, Дмитро Дончак.






Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram