Звільнення працівника в звязку з укладенням контракту про військову службу

Цікавить таке питання:  Працівник Державної кримінально-виконавчої служби України 07.08.20 вислав (державній установі в якій працює) поштою лист заяву про те, що він уклав контракт з військовою частиною на проходження військової служби та витяг з наказу командира військової частини, про те що ним укладено контракт з військовою частиною з 04.08.20 по 03.08.23.

Чи має право установа звільнити його з роботи?

Чи має право установа не виплачувати три роки середню заробітну плату?

Як правомірно установі вирішити це питання?  

17.08.2020 16:39 2258

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1899
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Статтею 119 КЗпП України передбачені трудові гарантії працівника на час проходження ним строкової служби за контрактом до закінчення особливого періоду та/або до дня фактичного звільнення працівника з військової служби, у вигляді збереження робочого місця та середнього заробітку за весь особливий період/строку контракту.

Особливий період в Україні діє з 2014 року та продовжено поки не буде відповідного Указу Президента ( таку правову позицію висловив ВС в листі від 13.07.2018 р. N 60-1543/0/2-18) а також про продовження особливого періоду свідчить, зокрема, посилання на цей період  Указом Президента N 135/2020 https://www.president.gov.ua/documents/1352020-33225

Таким чином, звільнити працівника без його згоди (бажання) на час проходження ним служби за контрактом та на час дії особливого періоду не можливо. Разом з тим, необхідно звернути увагу також на те, що навіть звільнення працівника за його бажанням (заявою) на піставі укладення ним контракту на проходження військової служби може бути визнано незаконним, про що свідчить судова практика ( закрема Постанова Волинського апеляційного суду по справі N 156/270/18). Тобто, в заяві на звільнення та в наказі на звільнення не має бути посилання на таку підставу, як укладення контракту на проходження військової служби. 

Тому, звільнити працівника з його бажанням ( заявою) - єдиний законний шлях вирішення питання (згідно до ст. 38 КЗпП) , але також  за умови, якщо в заяві на звільнення працівником не буде вказано про те, що він звільняєтся з роботи у зв`язку з укладенням ним контракту на проходження військової служби.

Інших законних підстав припинення трудових відносин з працівником, який проходить військову службу за контрактом до  закінчення особливого періода та/або до дня фактичного звільнення працівника з військової служби не існує.  Так саме як і не збереження середнього заробітку на весь цей час є підставою для оскарження дій работодавця до суду.

Якщо у Вас виникли додаткові запитання або уточнення, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com Я обов`язково надам відповіді.

З повагою,

Адвокат Бекало Марина.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram