Прописка

Доброго дня, можна будь ласка дізнатись чи можна отримати якось довідку до ід паспорта без домовий книги(змінила прізвище)?

Ід паспорт видали, але довідку не видають, кажуть що обов`язково потрібно домова книга, але документів немає(вкрали) а власник знаходиться в іншій країні

19.08.2020 10:04 1112

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!


Стосовно вашого питання повідомляємо наступне


Державна міграційна служба разом з ID-карткою безкоштовно видає громадянам паперовий витяг з реєстру про реєстрацію місця проживання.


Для отримання довідки необхідно пред’явити документи: паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків.


Якщо до отримання ID-картки (до зміни призвіща) ваша адреса реєстрації місця проживання (прописка) залишається однаковою, то всі данні стосовно зареєстрованого місця проживання повинні знаходитися у відділі реєстрації місця проживання (раніше це був паспортний стіл). Там зберігаються картки реєстрації - довідки, що містить інформацію про прописаних в квартирі осіб (№ 16 (форма А). Ця інформація однакова з тим, що зазначається у домовій книзі. 


Але, звертаємо вашу увагу, що будинкова книга як поняття та документ зникла на законодавчому рівні з 2016 року.


Таким чином, для отримання довідки про реєстрацію місця проживання до ID-картки потрібні лише зазначені документи. Вимагати надання домової книги чи інших документів - неправомірно. 


Це стосується ситуації, коли питання з пропискою у Вас безспірне, тобто на момент отримання ID-картки Ви прописані, прописку не змінюєте, данні про реєстрацію знаходяться у відділі реєстрації. 


Якщо врегулювати питання в добровільному порядку не вдається, вимагайте отримання письмового листа із зазначенням норм законодавства, на підставі яких вимагається надання непередбачених документів. 


Якщо у Вас є додаткові питання - звертайтесь.


Успіхів Вам!


адвокати Леонови


Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram