Долг по ЖКХ

Здравствуйте! В ЖСК, есть долг по коммуналке 15-ти летней давности, но председатель ничем этот долг не подтверждает. В тот период я не проживал там, но был прописан. Мать умерла. С 2007 года я являюсь единственным собственником. Квитанции об оплате коммуналки с 2005г и по сегодняшний день у меня есть. Председатель ЖСК на мой вопрос обосновать долги т.е. предоставить документы которые свидетельствуют о факте возникновения и размера задолженности, начисления, тарифы из чего состоит долг по месяцам за годы ссылается на бухгалтера, а бухгалтер в свою очередь говорит, что она в тот период не была бухгалтером. Единственное, что мне бухгалтер предоставила это книгу в которой велись бухгалтерские записи, книга не прошита, листы не пронумерованы, печати нет. Во, что верить, как им доказать мой долг? Председатель грозится подать в суд, с чем она пойдет? Ну и позывную давность никто не отменял. Я не подписывал никаких договоров с ЖСК. Чем я могу аргументировать общаясь с председателем по поводу долга и суда и какие мне предпринять действия?

19.08.2020 14:47 1189

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!


Стосовно Вашого питання повідомляємо наступне.


— це юридична особа утворена фізичними та/або юридичними особами, які добровільно об'єдналися на основі об'єднання їх майнових пайових внесків для участі в будівництві або реконструкції житлового будинку (будинків) і наступної його (їх) експлуатації. Житлово-будівельний кооператив є некомерційною організацією, метою якої є задоволення потреб його членів у житлі.


Тобто це добровільне об’єднання громадян та (або) юридичних осіб на підставі членства з метою задоволення погреби громадян у житлі, а також управління жилими і нежилими приміщеннями в кооперативному будинку.


Порядок повноваження ЖБК регулюються:


- Житловим кодексом;


- Постановою Ради Міністрів УРСР «Про затвердження Примірного статуту житлово-будівельного кооперативу» № 186 від 30 квітня 1985 р.,


 - Постановою Ради міністрів УРСР і Укрпрофради «Про затвердження Правил обліку громадян, які бажають вступити до житлово-будівельного кооперативу» № 228 від 5 червня 1985 р.,


- Постановою КМУ «Про дальший розвиток житлово-будівельної (житлової) кооперації» № 593 від 20 жовтня 1992 р.


- іншими нормативними актами в частині, що не суперечить чинному законодавству.


ЖБК діють на підставі статутів, прийнятих відповідно до Примірного статуту ЖБК загальними зборами громадян, які вступають до нього, і зареєстрованого в установленому порядку.


З дня реєстрації кооператив набуває прав юридичної особи, кооператив має свою печатку та штамп зі своїм найменуванням.


Примірний статут житлово-будівельного  кооперативу знаходиться за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/186-85-%D0%BF#Text


 Члени ЖБК на загальних зборах самостійно визначають тарифи (внески або витрати) за оплату утримання будинків та прибудинкових територій. До  компетенції загальних зборів членів  відноситься, зокрема, затвердження кошторису і балансу, а також визначення розмірів внесків та платежів членами.


Таким чином, по-перше має значення наявність у вас членства в жбк. По-друге, відповідно до наведених норм законодавства, ЖБК повинно мати статут. Ви маєте право з ним ознайомитись. 


Далі, Ви маєте право ознайомитись із рішеннями загальних зборів членів, зокрема щодо встановлення тарифів, із бухгалтерською документацією (баланси, кошторис та ін.


Окрім цього, повинні бути укладені Договори згідно чинного Закону «О жилищно-комунальных послугах» з індивідуальними споживачами, які є власниками (співвласниками) нерухомого майна у  будинку.


Що стосується судового порядку. Так, строк позовної давності пропущено, оскільки пройшло три роки з моменту виникнення боргу. До суду треба звертатися із доказами, але в вашому випадку, припускаємо, належних документів, які б свідчили про порушення з вашого боку, немає. Також у вас в наявності є квітанції про сплату. Тобто у цьому випадку погрози судом є лише залякуванням, в правовом полі підстави відсутні.


Рекомендуємо Вам звернутися до правління та вимагати надати необхідні документи та роз,яснення стосовно суми боргу із розрахунком. Заяву бажано підготувати у 2-х примірникам, щоб на одному була відмітка про отримання.


Паралельно звертайтесь до органу місцевого самоврядування та Управління ЖКГ. Просить надати роз,яснення, вплинути на роботу правління, а також пишить скаргу на їхні дії. 


Якщо у Вас є уточнення чи додаткові питання - звертайтесь


Успіхів Вам! 


Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram