Чи можна отримати компенсацію від орендодавця, який підняв вартість оренди?

Чи можна отримати компенсацію від власника квартири, який підняв вартість оренди на 20% без істотних умов?

У договорі прописана умова інфляція, проте показник інфляції був нижчим ніж наразі, коли договір укладався. Чи є це істотною умовою для оскарження? 

01.09.2020 17:55 1279

Консультація виконавця

Артем Сергєєв
Адвокат Харків
У сервісі: 5 років
12 відгуків (10 +) (2 -)
Консультацій: 74

Згідно статты 820 ЦКУ ( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text ) передбачається, що розмір плати за користування житлом встановлюється у договорі найму житла.

Одностороння зміна розміру плати за користування житлом не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Наймач вносить плату за користування житлом у строк, встановлений договором найму житла.

Підсумовуючи викладене варто зазначити, що зважаючи на принцип свободи договору, визначений Цивільним кодексом України, розмір орендної плати встановлюється сторонами шляхом переговорів, під час яких досягається згода щодо будь-якого розміру орендної плати, на який погодилися обидві сторони договору.

Отримання компенсації передбачає збитки, які підтверджено. Якщо Вам завдано збитків - Ви маєте право на компенсацію.

Розмір орендної плати та її індексація визначаються за домовленістю сторін. На жаль, законодавством не передбачено порядок індексації орендної плати. Тож сторони вільні самі обирати такий механізм. З огляду на те що індекси інфляції публікуються за минулі місяці, розрахувати суму індексації до кінця поточного року не вдасться. Брати можна минулий календарний рік або попередні 12 календарних місяців перед виплатою.

Якщо є питання - готовий відповісти.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram