Компенсація за виплату заробітної плати не в повному обсязі. Компенсація за несвоєчасну виплату в повному обсязі.

Доброго дня!

  • Припустимо, працівник бюджетної установи (військовослужбовець військової служби за контрактом) займав певну посаду з 23 жовтня 2016 року по 16 вересеня 2019 року. 
  • Припустимо, був фіксований посадовий оклад 3000 грн - оклад не збільшувався, індексація не нараховувалась (тобто, виплата заробітної плати виконувалась, але не в повному обсязі). Припустимо, індексація мала нараховуватись з листопада 2016 включно по вересень 2019 року включно.
  • Припустимо, питання з індексацією було вирішено у судовому порядку на користь працівника, доплата була нарахована з розрахунку 100 грн за кожен місяць (з листопада 2016 включно по вересень 2019 року включно, тобто 34х100 + за 16 днів вересня 100*16/30 =3453,33 грн) та виплачена 11 липня 2020 року.

  1. У цьому випадку, чи були порушені права працівника бюджетної установи, з точки зору несвоєчасної виплати повного обсягу заробітної плати?
  2. Чи вважається 11 липня 2020 року днем повного розрахунку, чи може працівник отримати компенсацію за період з 17 вересня 2019 по 11 липня 2020 року? Або це працює якимось іншим чином?
  3. Мене цікавить, чи може саме працівник отримати компенсацію згідно чинного законодавства в Україні - мене не цікавить можливість накладення штрафу на установу.
  4. Можливо чи не можливо це саме з точки зору військовослужбовця (можливо, якісь окремі пункти у законі заважають це зробити)?
  5. Якщо це у описаному мною прикладі все ж таки можливо, хотілось би побачити роз`яснення та розрахунок.
  6. Якщо це все ж таки неможливо, хотілось би побачити роз`яснення, чому це не є можливим.

Відповідь хотілось би побачити українською мовою, але можна й російською - це не принципово.

Дякую.

08.09.2020 16:45 1311

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1600
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго вечора! 
Відповіді на ваші питання:


1. Так, порушення було оскільки повний розрахунк (всі виплати належні працівнику в тому числі індексація)повинен бути здійснений в день звільнення або на наступний день. 


2.3.4 Так, днем повного розрахунку вважається саме 11.07.2020 року. У працівника є право стягнути суму середнього заробітку за час затримки повного розрахунку. 
Але строк на звернення до суду за стягненням такої суми становить лише три місяці з дати фактичного повного розрахунку. Строк позовної давності спливає 11.10.2020 року. Тому до даної дати необхідно подати позов до суду про стягнення середнього заробітку з колишнього роботодавця. 


Аналогічне право також є і у військовослужбовців щодо стягнення середнього заробітку у зв'язку з затримкою повного розрахунку по виплаті індексації грошового забезпечення. Обмеження відсутні. 


5. Як вже зазначалось подається позов про стягнення середнього заробітку до якого додаються документи підтверджуючі наявні в минулому трудові відносини, докази фактичного розрахунку по сплаті індексацї, та розрахунок суми середнього заробітку за час затримки повного розрахунку за  формулою: 


СЗ = СЗП*К


СЗ - сума середнього заробітку за час затримки розрахунку 


СЗП - середня заробітна плата (за один робочий день), визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів. 


К - кількість днів затримки розрахунку ( у вашому випадку за період з 17.09.19 по 11.07.2020 року. 


Якщо залишились питання пишіть на пошту law.help@ukr.net


З повагою Дайнеко Ігор

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram