Чи потрібно погоджувати створення штучної водойми на власній земельній ділянці з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства. Якщо так то з ким?

У Власності є земельна ділянка площею 2га з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства.

В проєкті землеустрою на цю земельну ділянку вказано, що обмеження на використання земель відсутні.

Якщо в її межах створити штучну водойму 20-30 соток, чи потрібно с кимось це погоджувати? Якщо так то з ким і яка процедура. 

26.09.2020 08:09 6195

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
711 відгуків (710 +) (1 -)
Консультацій: 1818
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.


Обов'язково потрібно погоджувати. Земля для ОСГ відноситься до сільгосппризначення, тому на підставі ст. 59 Земельного кодексу можна будувати штучну водойму. В цій статті визначено, що власники на своїх земельних ділянках можуть у встановленому порядку створювати рибогосподарські, протиерозійні та інші штучні водойми.


При цьому цільове призначення землі не змінюється, а змініється лише вид частини угідь. Самостійно, без належного погодження та оформлення, змінити угіддя земельної ділянки, наданої для ведення особистого селянського господарства, її власник не має права. Щоб не порушувати законодавство, потрібно виконати роботи у відповідності до проекту землеустрою. Для цього необхідно здійснити наступні кроки:



  1. замовити проект будівництва ставка в проектній організації;

  2. погодити проект із обласним управлінням водного господарства, обласною екологією та геологами;

  3. взяти дозвіл у районної ради на будівництво ставка;

  4. замовити у землевпорядній організації проект землеустрою щодо впорядкування угідь, яким угіддя ділянки змінюються на ставок (штучну водойму);

  5. погодити проект із районною державною адміністрацією;

  6. пройти державну землевпорядну експертизу в обласному управлінні Держкомзему;

  7. затвердити проект;

  8. перереєструвати земельну ділянку у державному земельному кадастрі із новими угіддями (вносяться зміни у Поземельну книгу).


Весь процес збору документації займає декілька місяців.


В той же час, якщо земля знаходиться не в оренді, а в приватній власності з відповідними документами, то є простіший спосіб вирішення цього питання. В такому випадку Ви замовляєте проект на створення штучної водойми (ставка) в проектній організації, який самі ж і затверджуєте, як замовник. Після затвердженої проектної документації Ви маєте право на створення штучної водойми (ставка). Згідно із положеннями ЗУ Про регулювання містобудівної діяльності така проектна документація не потребує погодження державними органами та органами місцевого самоврядування. Тобто, якщо є земельна ділянка для особистого селянського господарства у власності - просто робиться проектна документація на будівництво ставка і ні з ким не погоджується.


Але проект ставка в любому випадку обов'язковий. Це убезпечить Вас від звинувачень у нецільовому використанні землі та накладенні штрафних санкцій.


В разі виникнення додаткових питань, звертайтеся на ел. пошту ddmitr@ukr.net


З повагою, Дмитро Дончак.


Земельні ділянки для ведення ОСГ відносяться до категорії земель сільгосппризначення

Подробнее по ссылке: https://uteka.ua/ua/publication/agro-4-zemlya-ta-zemelni-pravovidnosini-32-iskusstvennye-vodoemy-na-kakix-zemlyax-sozdayutsya
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram