Узаконення самострою

Доброго дня, ми з чоловіком маємо намір придбати житло в Чернівцях і розглядаємо варіант - дачний участок. Але справа в тому що ми не дуже обізнані в цій справі адже робимо це вперше і не знаємо чи варто ризикувати і купляти участок з незареєстрованим будинком?. На участку власник (ще попередній) побудував будинок та як виявилось - документів на будинок немає. Чи можливо його (будинок) узаконити, скільки це буде коштувати приблизно і чи можливо потім перевести цю дачу документально в постійне житло. В якому році був побудований будинок нинішній власник теж не знає адже він дістався йому в спадок. 

28.09.2020 16:10 1807

Консультація виконавця

Наталия Лихунжан
Адвокат
У сервісі: 4 роки
36 відгуків (35 +) (1 -)
Консультацій: 143

На сьогодні існує дві можливості щодо узаконення самочинно побудованих серед них:- узаконення будинків, збудованих до 5 серпня 1992 року;- узаконення будинків, збудованих в період з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року.Зазначені можливості стосуються лише індивідуальних житлових, садових, дачних будинків площею до 300 м2.Особливістю узаконення будинків, збудованих до 5 серпня 1992 року, є те, що відсутня необхідність реєстрації декларації про готовність такого будинку до експлуатації в органах Державної архітектурно-будівельної інспекції України.

Щодо вартості. Ціна за узаконення такого самочинного будівництва може бути дуже різною, стартує від 10000 гривень і вище, все залежить від загальної площі об`єкту, місця розташування будинку, наявність необхідної технічної документації на об`єкт, року зведення дачного будинку – це якщо вирішите все робити через посередників, якщо самі - ціна нижча, але результат можете чекати довго.

Щодо отримання можливості реєстрації місця проживання у будинку, то, відповідно до Порядку переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 року № 321, його статус необхідно спочатку змінити з дачного (садового) на житловий. Переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у житлові будинки здійснюється безоплатно органами місцевого самоврядування села, селища, міста, з якими відповідні дачні поселення та садівничі товариства пов’язані адміністративно або територіально.Для застосування механізму переведення дачних і садових будинків у житлові будинки, необхідною передумовою є їх відповідність будівельним нормам та зміни цільового призначення земельної ділянки для індивідуального садівництва на цільове призначення для будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд.

Якщо у Вас залишись питання, пишіть, спробую допомогти.

Бажаю успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram