В який термін орендодавець повинен повідомити орендаря про ,те що не збирається поновлювати договір оренди після закінчення дії договору. І взагалі від якого числа відраховується закінчення

Орендодавець с/г землі - моя бабушка. Орендар - агрофирма.  ( Дата Договору оренди землі 05.02.2011 року) . Згідно Договору - термін 10 років. Згідно пункту Договору , Якщо  жодна з сторін  не заявить  про свій намір розірвати цей договір за один рік до закінчення його дії,  Договір вважається пролонгованим.

 За відсутністю Договора на  руках у моєї бабушки ( скоріш за все їй його тоді не видали) умови Договору були не відомі. У звязку з тим , що ми планували більше не віддавати землю в оренду, а самостійно  господарювати, хотіли більше не поновлювати Договір.

03.02.20 року  ми пишемо заяву  цій агрофірмі  про надання нам нашого екз. договору, на що нам відповіли, що ми вам позвонемо коли забирать. Звонять нам тижнів через 3. Дають просто скан договору.

Дома я ознайомилась з умовами,  і побачила, що ми повинні повідомито орендаря за рік до закінчення терміну , тобто до 5.02.20. Я розумію, що в сроки ми не потрапили, але ж 4.03.20 ми направили лист- повідомлення агрофірмі , що ми не збираємось поновлювати договір. На що тримали листа , що згідно договору ми повинні були повідомити за рік. Але ж нам видали договір , мабуть навмисно, пізніше. Державна реєстрація речового права  08.09.2016 року . Як мені забрати, "відвоювати" свою землю. Пролонгацію на 10 років на ти же умовах  ми не хочемо.

29.09.2020 11:02 908

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
417 відгуків (415 +) (2 -)
Консультацій: 1591
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. Відповіднодо цивільного законодаства сроки які обраховуються роками закінчуються в тогож числа та місця наступного року за датою початку перебігу строку. Перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок. (ст. 251 -253). В вашому випадку строку протягом якого ви мали право за умовами договору повідомити про відсутність бажання продовжувати дію договору оренди землі закінчився 05.02.2020 року оскільки договір діє до 05.02.2021 року. 


Відповідно до ст. 225 ЦК України якщо строк встановлено для вчинення дії, вона може бути вчинена до закінчення останнього дня строку. У разі, якщо ця дія має бути вчинена в установі, то строк спливає тоді, коли у цій установі за встановленими правилами припиняються відповідні операції.  Письмові заяви та повідомлення, здані до установи зв'язку до закінчення останнього дня строку, вважаються такими, що здані своєчасно.


Таким чином, якщо вивідправили повідомлення про відмову від продовження дії договору оренди поштою 04.03.2020 року, то ви його направили з порушенням умов договору і в такому випадку, якщо договір не передбачає одностороннього порядку розірвання договору, відмова в його припиненні з боку орендатора є правомірною.


Щодо можливості розірвання договору. Законодавство визначає декілька підстав зокрема:


1) підстави, за наявності яких розірвання договору здійснюється у судовому порядку (тобто доведеться звертатись до суду з відповідним позовом;


2) підстави, які передбачають позасудовий порядок розірвання договору.


До першої групи можна віднести наступні підстави:


· істотне порушення договору другою стороною (ч. 2 ст. 651 ЦКУ);


· недосягнення згоди у випадку істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору (ч. 1 ст. 652 ЦКУ);


· невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 Закону №161-XIV (ст. 32 Закону №161-XIV);


· невиконання сторонами умов, передбачених договором оренди землі (ст. 32 Закону №161-XIV);


· випадкове знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки (ст. 32 Закону №161-XIV);


· недосягнення сторонами договору згоди щодо розірвання договору у разі необхідності надання ділянки для суспільних потреб (ст. 321Закону №161-XIV);


· використання земельної ділянки способами, які суперечать екологічним вимогам (п. «г» ч. 1 ст. 141 ЗКУ);


· використання земельної ділянки не за цільовим призначенням (п. «ґ» ч.1 ст. 141; п. «а» ч. 1 ст. 143 ЗКУ);


· систематична несплата орендної плати (п. «д» ч. 1 ст. 141 ЗКУ).


Друга група підстав складається з наступних:


· за згодою сторін після укладення договору оренди шляхом підписання відповідної угоди;


· у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору (ч. 1 ст. 652 ЦКУ);


· випадки, закріплені у договорі, в тому числі розірвання договору в односторонньому порядку (ч. 1 ст. 651 ЦКУ, ч. 3 ст. 31 Закону України №161-XIV).


Якщо, договір не предбачає одностороннього порядку розірвання і ви вважаєте наявність хоч однієї з вище перелічених підстав (зокрема підстав для звернення з позовом до суду) то єдиним виходум буде саме зверення до суду з позовом до орендатора про розірвання договору оренди та вже в суді доводити свою правоту та захищати свої інтереси.



З повагою Дайнеко І.А. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram