Я державний службовець дружина ФОП як мені вийти в декрет по догляду за дитиною якій 1.5 роки?!? так як є прогалина в законодавстві

Зіткнувся з проблемою на роботі потрібно подати довідку що дружина вийшла на роботу на повний робочий день для того щоб я як держслужбовець зміг піти в декретну відпустку, наразі я неможу подати дану довідку так як дружина ФОП 3 категорії ...що робити в такому випадку, які є варіанти???

06.10.2020 15:06 1375

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!


Стосовно вашого питання повідомляємо наступне


Жінка-підприємець, якщо вона сплачувала страхові внески, має право на отримання допомоги по вагітності та пологам з Фонду соціального страхування як і звичайні працівниці, адже вона сплачувала єдиний соціальний внесок (ЄСВ) “за себе”, перебуваючи на єдиному податку чи загальній системі.  Отримати виплати з Фонду вона має право незалежно від того, чи буде оформляти відпустку в податковій, чи ні, і незалежно від системи оподаткування.


Це щодо права на отримання допомоги по вагітності та пологам. 


Що стосується саме відпустки по догляду за дитиною, то в даному випадку є певні нюанси.


Для ФОПів період лікарняного по вагітності та пологам не зовсім правильно називати відпусткою, так як самозайняті особи не підпадають під КЗпП та існуючий Закон про відпустки від 15.11.1996 р. № 504. Однак, у податковому законодавстві закріпився для даної ситуації термін “відпустка” і тут він означає звільнення від сплати єдиного податку на даний період. Дане право підприємця визначене п. 295.5 ПКУ.  Правильно це назвати звільненням від сплати єдиного податку, тобто "податкова відпустка".


Право на таку податкову відпустку поширюється тільки на підприємців 1 та 2 групи єдиного податку, які не мають найманих працівників.


На 3-ю групу це право не поширюється, оскільки тоді, коли вони отримують нульові доходи, вони сплачують нульовий податок. 


Отже, як такової відпустки по догляду за дитиною у ФОП 3 групи не може бути, так як мати дитини, яка є фізичною особою-підприємцем не має права на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, оскільки вона не перебуває у трудових відносинах.


Оскільки мати дитини не перебуває у трудових відносинах, не працює за трудовим договором у фізичної особи, то на неї не поширюється дія Закону "Про відпустки". Тобто права на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку дружина не має, а тому Вам, як батькові, не може бути надана зазначена відпустка.


Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram