Роз’яснення по державній програмі Доступне житло

У нас родина з 4 осіб: цивільний чоловік Київський, я з пропискою Луганської обл (тобто переселенка) - діти народжені в Києві, але мають статус переселенців - чи маємо ми право претендувати на  допомогу в 50% від держави чи тільки 30%.

Чи в такому випадку ми повинні бути одружені (цивільний шлюб, я без роботи в декреті, тобто дохід тільки від чоловіка - чи потрібні якісь докази, що ми родина, чи легше розписатись)?

А також питання за оформлення заяви: є графа - "для будівництва житла у м. ......" а мене цікавить село, як правильніше це замінити- просто проігнорувати букву"м" чи закреслити?

21.10.2020 17:14 1249

Консультація виконавця

Враховуючи останні зміни, внесені в чинне законодавство України та зважаючи на зазначені Вами обставини повідомляю наступне.

Відповідно до частини 1 статті 17 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» з метою забезпечення будівництва та інвестування у розвиток житлової інфраструктури міст та населених пунктів відповідні органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування разом із державними банківськими установами, а також за наявності можливостей залучення міжнародної гуманітарної або благодійної допомоги формують для внутрішньо переміщених осіб регіональні довгострокові програми з пільгового кредитування (у тому числі - іпотечного) будівництва або придбання житла.

Звісно, що краще якби при постановці Вашого питання було зазначено в якому саме селі Ви бажаєте придбати житло, мається на увазі якої саме області, оскільки програма «Доступне житло» затверджується по кожному регіону окремо. Якщо брати до уваги територію Київської області, то на позачерговій 28-й сесії Київської обласної ради VII скликання, була затверджена Програма будівництва (придбання) доступного житла на 2019-2023 роки. Так, Програму передбачається реалізувати за такими напрямами, зокрема, 50 відсотків вартості будівництва (придбання) доступного житла для громадян, на яких поширюється дія Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" (відповідно до Положення про порядок і умови надання державної підтримки на будівництво (придбання) доступного житла громадянам, які зареєстровані та проживають на території Київської області).

В даному випадку не бачу жодної проблеми отримати житло як внутрішньо-переміщена особа, будучи в цивільному шлюбі. Я б навіть рекомендувала Вам звернутись одноосібно в якості матері, яка самостійно виховує та утримує двох дітей (адже в такому випадку органи влади краще та швидше відреагують на Вашу заяву і зможуть посприяти в отриманні Вами допомоги на придбання житла). В тому разі, якщо Ви всетаки зареєструєте шлюб з цивільним чоловіком, то органи місцевого самоврядування при Вашому зверненні будуть брати до уваги наявність житла в Вашого чоловіка, його площу, дохід сім᾿ї та можливість Вашого спільного проживання в квартирі чоловіка. Тому вибір за Вами.

Щодо питання вірного зазначення населеного пункту у графі «для будівництва житла у м. …», то можете закреслити «місто» і написати «село», це не буде вважатися граматичною помилкою.

Крім того, важливо зазначити, що скоріш за все Вам будуть пропонувати придбати житло за вказаною вище програмою лише в обраній Вами новобудові.

В разі виникнення у Вас додаткових питань, звертайтесь на ел. адресу: naseko529@gmail.com

Будьте здорові! Хай щастить!

З повагою, Олена.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram