В військовому госпіталі скорочують військову посаду молодшої медсестри

В військовому госпіталі скорочують військову посаду молодшої медичної сестри та пропонують залишитись на цивільній посаді молодшої медичної сестри. В результаті я втрачаю в заробітній платі в два рази і тому не хочу залишатись в госпіталі. Чи можуть мене скоротити,  таким чином щоб я відразу стала на біржу? Як це правильно повинно бути зроблено. 

21.10.2020 19:13 1069

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!


Стосовно Вашого питання повідомляємо наступне


Згідно з пунктом 1 частини першої статті 40 КЗпП України  ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, .


Скорочення штату працівників та скорочення чисельності працівників – це різні поняття.


 – це списочний склад працюючих, і скорочення чисельності працівників передбачає зменшення їх кількості. Наприклад, у штатному розписі замість 7 штатних одиниць  залишається лише 3. Тобто зменшується певна кількість працюючих однієї професії.


 – це сукупність посад, встановлених штатним розписом. Тому скорочення штату являє собою зміну штатного розпису за рахунок ліквідації певних посад або зменшення кількості штатних одиниць за певними посадами. Наприклад, скорочується посада водія, посада інспектора з кадрів тощо.


Скорочення чисельності або штату працівників допускається виключно у разі наявності змін в організації  праці.


Також існує Порядок заміщення в мирний час окремих військових посад у Збройних Силах України цивільними особами http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/RE30615.html


Після затвердження нового штатного розпису працівники, посади яких скорочуються, персонально попереджуються про наступне вивільнення не пізніше ніж за два місяці.


Відлік двомісячного терміну починається з моменту підписання працівником попередження про майбутнє вивільнення (або ознайомлення з наказом про скорочення штату працівників).


Одночасно із попередженням  до територіального органу Державної служби зайнятості направляється Звіт про заплановане вивільнення працівників за пунктом 1 статті 40 Трудового Кодексу, та не пізніше десяти днів від дня фактичного звільнення – списки вивільнених працівників. У випадку відсутності такого попередження або відсутності такого подання з установи стягується штраф у встановленому законодавством розмірі.


Якщо Вас буде звільнено у разі скорочення чисельності штату (ч.1 ст.40 КЗпП), то реєстрація в службі зайнятості та виплати допомоги по безробіттю будуть проходити у загальному порядку відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».


Для одержання статусу безробітного з 8 дня після реєстрації у центрі зайнятості, за відсутності підходящої роботи, Вам необхідно буде особисто подати заяву із зазначенням у ній інформації про те, що Ви не є найманим працівником, не укладали договір цивільно-правового характеру, не отримуєте пенсію на пільгових умовах і не зареєстровані як фізична особа - підприємець. 


Отже, у разі скорочення, оскільки звільнення відбулося не за вашим власним бажанням, виплати допомоги по безробіттю почнуться з 9-го дня після отримання статуса безробітного.


Таким чином, після звільнення та отримання трудової книжки із відповідними записами, Вам необхідно з’явитися до центру зайнятості та встати на облік. Необхідні документи: паспорт, код, трудова, документ про освіту. Строк звернення до центру зайнятості - чим скоріше, тим швидше будуть виплати.


Якщо є додаткові питання - звертайтесь.


Успіхів Вам! 


Якщо подобається, тисни кнопку
  • Прошу вибачення, в продовження попереднього питання. Мене скорочують з військової посади в зв'язку з наявністю неповнолітньої дитини (та сказали). Після цього,я так зрозуміла, зі мною повинні укласти договір на цивільну посаду. Але оскільки я багато втрачаю в зарплаті,я взагалі хочу звільнитись з госпіталю.Якщо я просто відмовлюсь підписувати договір, то яким чином в цьому випадку мене звільнять і чи зможу я встати на біржу та отримувати виплати? Хочу зазначити, що керівництво хоче, щоб я залишилась і в разі мого звільнення можуть ставити "палки в колеса"". Наперед дякую

    Побачити вiдповiдь на вiдгук
    • Адвокат Ірина і Владислав Леонови, фото
      Адвокат
      У сервісі: : 5 років
      245 відгуків (244 +) (1 -)
      Залишив коментар: : 22.10.2020 09:09

      Звертаю вашу увагу на наступне При звільненні працівників за п. 1 ст. 40 КЗпП діють обмеження на звільнення окремих працівників, встановлені ст. 184 КЗпП (жінок вагітних і тих, що мають дітей віком до трьох років (до шести – у випадках, передбачених ч. 2 ст. 179 КЗпП), одиноких матерів за наявності дитини віком до 14 років або дитини-інваліда. Пряма заборона на звільнення перелічених працівників протягом встановлених строків означає, що вони взагалі не можуть бути кандидатами на звільнення. Вони мають суб'єктивне право залишитися на роботі (крім випадків ліквідації підприємства), і питання про їх звільнення, якщо підприємство не ліквідовується, не може ставитися взагалі. Отже, якщо ви підпадаєте під зазначені категорії, скорочення буде неправомірне. В інших випадках Ви можете бути звільнені за власним бажанням або за угодою сторін. За власним бажанням виплати допомоги по безробіттю будуть нараховані після 90 днів, за угодою сторін - на 9 день. Отже, центр зайнятості в будь-якому випадку візьме на облік, різниця лише в строках призначення допомоги. Під Якщо під скорочення ви не можете підпасти, вам необхідно домовлятися про звільнення за угодою сторін

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram