Спадщина

Питання про спадщину

 

В липні 2020 року помер батько. По собі залишив заповіт на мене, мого брата та невідому мені особу. Наприклад, особа А. Свою законну дружину в заповіті не вказав, хоча перебував їз нею в гарних відносинах

Із майна на нього було оформлено:

3-кімнатна квартира в Києві

Гаражний бокс в Києві

Половина будинку в спільному користуванні із своєю сестрою в селі

Земельна ділянка 0,18га з цільовим призначенням «під забудову» в селі

Земельна ділянка 0,59га у спільній власності їз сестрою. Цільове призначення «ведення с/г»

Частина від земельного  паю 0,39 (всього пай приблизно 0,9га, другою частиною володіла сестра)

 

Всього в сім’ї батька було троє дітей. Бабуся (його мама) залишила заповіт, в якому вона заповідала все своє майно у рівних частинах на трьох дітей.  Двох синів, та дочку.

Проблема 1:

Земельний пай 0,9 га. був фіктивно проданий приблизно в 2007-2008 році за готівку. Як і кому його переоформили – мені невідомо. Ініціатором була сестра і батько їй довіряв. Отримані кошти розділили на трьох. Сестра вмовила середнього брата за його частину придбати 1-кімнатну квартиру, зробити в ній ремонт і здавати в оренду. Середній син жив у селі із громадянською дружиною, мав алкогольну залежність. Сестра купувала їжу, алкоголь та ін.речі, які він просив. В 2011 році середній син помер. В будинку залишилась жити його громадянська дружина, котру сестра продовжувала утримувати. В 2014 чи 2015 році , приблизно через три роки після смерті середнього сина тітка відправила жити громадянську дружину до її рідної сестри, оскільки їй важко було доглядати за цією людиною, вона на той час і сама вже захворіла на діабет.

Старшому сину (моєму батьку) вона за його частину купила 2-кімнатну квартиру в м.Броварі, котру мій батько потім із власної ініціативі подарував мені, своїй дочці.

В 2018 році сестра вмовила мого батька та мою маму поїхати до нотаріуса для переоформлення земельного паю 0,9га. В нотаріуса мій батько підписав розписку про те, що він позичив у невідомого мені гр.А гроші сумі 53 000 дол. Також батько написав заповіт на гр.А (відписав на нього лише земельну ділянку 0,39га (свою частину від 0,9га.) Все своє інше майно від заповідав сину та дочці. Дружину не вписав, хоча вона була присутня. Присутніми були також його сестра та її чоловік. Мені та брату ніхто нічого не сказав.

Питання 1:

борг, котрий мій батько взяв – також фіктивний. Чи може гр.А (котрому батько заповідав 0,39га) змусити мене та брата повернути «борг». Ні я, ні брат не збираємося оскаржувати заповіт, повертати землю, оскільки знаємо, що фактично її купили. Але є острах, що доведеться повернути чужий борг. Сума, котра вказана в позичці – занадто велика як для ділянки 0,39 га. Земля із таким цільовим призначенням фактично коштує від 100 до 500 дол/сотку. Виходить, що сестра вмовила моїх батьків взяти на себе позичку та нести відповідальність за весь пай землі. Мені не відомо, яким чином вона відчужила свою частину гр.А. Мені не відомо, на що здатен гр.А

Молодша сестра померла в жовтні 2020 року, через 3 місяці після смерті старшого брата. Якщо її спадкоємці  захочуть оскаржити заповіт, якщо саме цю землю вона заповідала, гр.А може змусити мене та мого брата повернути борг. Я не можу вплинути на дії своїх двоюрідних брата та сестру. Я не можу вплинути на дії гр.А

За номером ІПН я взнала, що   гр.А володіє більше ніж 20-ти об’єктами нерухомості, це людина мого віку. Або він сам, або хтось через нього скуповує за такою схемою земельні паї.

Чи можемо ми з братом переписати  все майно батька нашій матері (його дружині), аби неможливо було відсудити будь-яке майно як борг за фіктивно позичені гроші?

 

Питання 2

До яких пір «боятися», що гр.А може подати позов на повернення «боргу»?. Договір позики в мене є.

 

Проблема 2.

Земельна ділянка 0,59га у спільній власності їз сестрою

Оригінал державного акту забрала сестра і я не впевнена, що родичі його повернуть. Кадастровий номер «не б’ється», в доступних мені реєстрах неможливо перевірити, чи належить і досі ця ділянка моєму батьку.

Як це перевірити, чи можна відновити Держакт, якщо родичі відмовляться його повернути? Мій батько помер на 3 місяці раніше, ніж його сестра.

 

Взагалі я спробувала коротко описати суть, але було також багато різних інших неприємних деталей. Мій батько хворів та відвідував психіатра. Коли він захворів вперше серйозно, ми з братом не мали достатнього життєвого досвіду, аби допомогти йому, та не були для нього авторитетними. Відносини між нами були складними. Він довіряв своїй сестрі більше, ніж власній дружині. І сестра його «вилікувала». За руку відвела до психіатра. Сестра постійно позичала моїм батькам гроші і вони віддавали стільки, скільки вона скаже. Вона сама вирішувала, коли борг закінчиться. В життєвих питаннях, котрі батькам здавалися складними (переїзд, ремонт, зміна роботи) вони завжди шукали підтримки у тітки. Моя мама завжди цінувала понад все відносини, була зручною та слухняною, перекладала важливі рішення на когось іншого. До цих пір вона не вірить, що ситуація серйозна. Для неї 53 000 дол. – абстрактне поняття.

 

 

 

 

02.11.2020 14:33 1436

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
720 відгуків (719 +) (1 -)
Консультацій: 1893
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброго дня.


Щодо можливого звернення гр. А до суду про стягнення боргу.


Строк позовної давності ( стаття 257 Цивільного кодексу) встановлюється в 3 роки. Початок перебігу строків позовної давності починаєтсья від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила ( ст. 261 ЦКУ). 


Так, перебіг строків позовної давності за договором позики починається з моменту коли боржник не виконав свої зобов'язання за договором позики, та, відповідно кредитор  з цього дня зазнав  ( дізнався та мав дізнатися) про порушення свого майнового права.


Подивіться в договорі до якого строку Ваш батько мав повернути кошти, з цієї дати починается перебіг строку на подання позову до суду про стягнення боргу до боржника.


Щодо стягнення боргу з спадкоємців. 


Так, стягнути борг з спадкоємців можливо лише в межах ринкової варторсті отриманого майна у спадок.


Разом з тим, звертаю увагу на те, що кредитор має право пред'явити вимоги протягом 6 місяців з дати отримання спадкоємцями спадку .  Згідно з ч.2. ст. 1281 ЦКУ , Кредиторові спадкодавця належить пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, не пізніше шести місяців з дня одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину на все або частину спадкового майна незалежно від настання строку вимоги.


Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину, він має право пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, протягом шести місяців з дня, коли він дізнався про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину.


Але, навіть у разі якщо ця людина звернється до суду, то все одно можна знайти вихід, наприклад, на визнання недійсним договір позики ( з огляду на стан здоров'я батька), фіктивним або удаваним правочино. У – це правочин, який вчинено сторонами для приховання іншого правочину, який вони насправді вчинили) Тобто можливо визнати його  договором купівлі- продажу), по факту ця земля була продана. Але, все залежить від обставин, деталей та звичайно з положень цього договору, я би радила Вам показати цей договір на юридичний аналіз на всякий випадок. 


Що стосується оскарження заповіту на гр. А. то на це має бути відповідні підстави.


Згідно до ст.  1257 ЦКУ, заповіт, складений особою, яка не мала на це права, а також заповіт, складений з порушенням вимог щодо його форми та посвідчення, є нікчемним. За позовом заінтересованої особи суд визнає заповіт недійсним, якщо буде встановлено, що волевиявлення заповідача не було вільним і не відповідало його волі.


Якщо  батько був недієздатним на момент укладення заповіту ( але для цього необхідно проводити судову експертизу, звертатися до того лікаря що допомогав батькові) то можливо його визнати недійсним. Разом з тим,  недійсність окремого розпорядження ( частини заповіту), що міститься у заповіті, не має наслідком недійсності іншої його частини. 


Що стосується Ваших родичів, то їм також треба мати відповідні підстави на оскарження заповіту, ця справа не дуже проста. 


Що стосується питання щодо переведення успадкованого майна на маму , яка на момент смерті була його дружиною, та відповідно також спадкоємницею, то саме такий спосіб не вирішує проблему, адже до неї може бути пред'явлений позов як до спадкоємця.


Що стосується інформації земельної ділянки, яка є у спільній власності їз сестрою.


По-перше, при відкритті спадкового права, нотаріус надсилає запити до різних реєстрів, зокрема земелього кадастру, (  до банківських установ тощо)  про отримання інформації стосовно майна, майнових прав спадкодавця, та має безпосередній доступ до реєстру прав речових прав на нерухоме майної. Тому, Вас нотаріус надати інформацію стосовно земельної ділянки, яка належала батькові на праві спільної власності. Ви цю частину у спільному майні успадковуєте та можете потім виділити свою дольову частину земельної ділянки.


По-другє, про наявне майно також можна отримати інформацію за платним запитом в кабінеті електроних реєстрів див за посиланням https://kap.minjust.gov.ua/services?keywords=


Якщо у Вас є додаткові запитання, надсилайте за адресою marina.bekalo@gmail.com


З повагою,


Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram