Сплата за вивіз сміття у приватному секторі

Доброго дня! Я мешкаю з дружиною у власному будинку у м. Дніпро. На нашій вулиці ніколи, а я живу на ній вже понад 40 років, не було організованого вивезення сміття. Кожен мешканець вирішує це питання самостійно. Я, наприклад, частину відходів, які горять, спалюю у котлі для обігріву будинку, скло та метал забирають збирачі вторсировини, харчові відходи віддаю домашнім тваринам та птиці, листя та стовбури рослин збираю у компостну яму та потім використовую при обробці городу. Я ніколи не укладав жодної угоди на послуги з вивозу побутових відходів. Та мені ніколи ніхто і не пропонував укладання подібної угоди. Незважаючи на відсутність надання послуг та угод з вивозу побутових відходів , я у програмі Приват-24 бачу заборгованість за вивіз ТПВ двома сумами: 1322.20 та 2399.70, але раніше навіть не знав кому я «винен». І ось вже другий місяць поспіль мені надсилають поштою повідомлення-рахунок від КП «ЖИЛСЕРВІС-2» ДМР (ТБО), згідно якого борг становить 2399,70 грн. У рахунку вказано «повідомлення є підтвердженням надання послуг з вивезення твердих побутових відходів», що є повною нісенітницею! А ще у рахунку вказано «зареєстровано 5 осіб», але фактично наші троє дітей, які раніше були зареєстровані, вже давно виросли, у них свої родини та власне житло, тобто фактично за вказаною адресою зареєстровані 2 особи: я та дружина. А згідно рахунку послуги надані 5 особам!Відповідно до статті 12 діючого Закону України від 09.11.2017 №2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги» надання споживачам житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах. А якщо при відсутності угоди та факту надання послуг вимагається плата, то як це називається?Що стосується ще одного боргу за вивезення ТПВ в сумі 1322,20 грн. то я навіть не знаю кому «винен». Мабуть підприємству, яке раніше, до КП «ЖИЛСЕРВІС-2» ДМР, «надавало» мені послуги. Як мені позбутися «боргу» за послуги, які не надавалися?Завчасно дякую за аргументовану відповідь. З повагою Анатолій Тел.: +38098 458-45-71 ел. Адреса: grabovsky1956@gmail.com

06.11.2020 12:28 3332

Консультація виконавця

Доброго дня.


Враховуючи останні зміни, внесені в чинне законодавство України та зважаючи на зазначені Вами обставини повідомляю наступне.


Ваше питання врегульоване ПРАВИЛАМИ надання послуг з поводження з побутовими відходами.


Відповідно до Закону про житлово-комунальні послуги, який введений в дію з 1 травня 2019 року, "послуги з поводження з твердими побутовими відходами – це послуги з вивезених, переробки та захоронення побутових відходів".


Відповідно до п. 3 Правил - договір про надання послуг укладається між споживачем та виконавцем послуг з вивезення побутових відходів відповідно до Типового договору про надання послуг з поводження з побутовими відходами, що додається.


Згідно з п. 7 Правил - під час укладання договору про надання послуг:


1) сторони узгоджують графік їх надання виходячи з потреби споживача, норм надання та якості послуг;


2) виконавець послуг на вимогу споживача зобов’язаний пред’явити: правила надання послуг; графік вивезення відходів; тарифи на надання послуг; інформацію про пільги, передбачені законодавчими актами для окремих категорій населення.


Відповідно до 9 Правил - плата за надані послуги нараховується щомісяця відповідно до умов договору і тарифів, що формуються відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 2006 р. № 1010 “Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами”.


Таким чином, такі послуги надаються громадянам відповідно до Договору. Оскільки Ви стверджуєте, що жодного договору на Вашу адресу не надходило та нічого стосовно цього Ви не підписували, відтак можна вважати, що послуги Вам не надавалися, а отже - Ви не маєте обов'язку сплачувати борг.


Для початку, напишіть скаргу до компанії, яка нарахувала Вам борг, з описом ситуації та законодавчих норм. Поясніть, що Ви не укладали договір та не маєте обов'язку сплачувати за послуги. Якщо не буде результату - можна буде звернутися до вищого органу обласного рівня або одразу до суду.


Як показує практика, доволі часто подібні організації в своїх аргументах посилаються на постанову міськрад. В такому разі, по перше, потрібно буде звернути увагу на те, чи прийнята така постанова, чи є на ній необхідні підписи і печать. По друге, вищим за юридичною силою є Положення, на яке я посилалася вище, де чітко вказано, що сплачувати необхідно відповідно до умов договору. Рішення міської ради не має переваги над законом України, тож наявність рішення не може бути підставою для не укладення договору про надання послуг як того вимагає закон про надання комунальних послуг.


ПРОТЕ, якщо все ж таки представник організації, від якої надходять рахунки про сплату боргу за вивезення побутових відходів, в судовому порядку доведе, що вони надсилали на Вашу адресу договір (оферту) про надання послуг з вивезення побутових відходів та Ви протягом терміну, зазначеного в договорі не звернулись в організацію з зауваженнями до умов договору, а також доведуть, що ними фактично були виконані зазначені в договорі послуги за Вашою адресою, то є висока ймовірність того, що суд прийме рішення не на Вашу користь.


В разі виникнення у Вас додаткових питань, звертайтесь на ел. адресу: naseko529@gmail.com. Протягом доби відповім на БЕЗОПЛАТНІЙ ОСНОВІ.


Будьте здорові! Хай щастить!


З повагою, Олена.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram