Процесульні строки: що це?

Стаття висвітлює поняття та зміст процесуальних строків.

06.11.2020 17:12 909

Консультація виконавця

Альона Степанишина
Адвокат
У сервісі: 3 роки
20 відгуків (20 +) (0 -)
Консультацій: 117

Якщо Ви стали учасником будь-якої судової справи, пам`ятайте -  Ви маєте право на вчинення багатьох дій, втім, маєте обов`язок вчиняти такі дії у певні строки.

Такі строки називаються “процесуальними”, встановлені різними кодексами України і є різними в залежності від виду судового процесу (цивільний, господарський, кримінальний, адміністративний). 

Що це означає? 

  1. Якщо на Вашу адресу надійшла позовна заява - в Вас є строк (зазвичай встановлюється судом в ухвалі і не може бути менший 15 днів), протягом якого Ви має право написати відзив на позов. Якщо Ви не надасте суду такий документ у встановлений строк - є шанс розгляду судової справи без Вашої позиції.
  2. Якщо Ви плануєте подавати позовну заяву - всі докази (документи, висновки експертів, відеозаписи тощо), які в Вас наявні і на які Ви посилаєтесь як на підстави своїх вимог, Ви маєте надати до суду разом з позовом, а не доносити пізніше.
  3. Якщо Ви маєте намір оскаржувати в апеляційному або касаційному порядку судове рішення, наприклад, у цивільній справі, Ви можете це зробити протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення або з дня вручення Вам повного рішення суду). Через кілька місяців або через роки - не зможете.

Це лише кілька прикладів чіткого встановлення процесуальних строків. 

Майже кожна дія учасника судової справи має строк для її вчинення, тому не закидуйте кудись позовну заяву, бо до судового засідання ще далеко. Якщо маєте намір залучати адвоката для представництва свої інтересів в суді - робіть це якнайшвидше.

Не втрачайте можливість реалізації своїх прав через незнання факту існування строків.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram