Діабет 1 типу, що платна видавати держава

Нашій дитині поставили діабет 1 типу. Дали групу інвалідності. Чим повина держава забезпечувати ?  Чим потрібна забезпечувати ? В яких кількостях ? Що має видавати ? Чи має видавати інсулінову помпу?  Чи розхідники до неї ? Тест смужки? Якщо так то в якій кількості ? Що зробити якщо не видають? Або не видають ту кількість яка має бути ? Куди звертатись за допомогою? 

06.11.2020 21:14 971

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1854
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.


На жаль, забезпечення хворих на цукровий діабет технічними засобами (глюкометри, сенсори, інсулінові помпи та розхідні матеріали до них, тест-смужки, ланцети, голки для шприц ручок) не передбачено чинним законодавством.


Для дитини до 18 років держава забезпечує безкоштовне отримання інсуліну людини або аналог інсуліну (картридж, шприц-ручка). Це затверджено Постановою КМУ від 23 березня 2016 р. № 239. Для цього потрібно прийти на прийом до свого лікаря і взяти електронний рецепт, по якому в аптеці можна взяти інсулін. Перелік таких аптек є в місцевій поліклініці.


Але з 01.01.2019 року діє Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми» від 03.07.2018 № 2476. Згідно з цим законом, для дітей, які мають інсулінозалежний діабет (1 типу), надається державна допомога щомісячно в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. На сьогодні це складає 1712 грн, і з 01.12.2020 року – 1769 грн.


Призначення і виплата допомоги здійснюються структурними підрозділами з питань соціального захисту населення при РДА.


Для отримання допомоги подаються такі документи:


- заява матері або батька дитини;


- копія свідоцтва про народження дитини (з пред’явленням оригіналу);


- довідка про захворювання дитини на цукровий діабет І типу (інсулінозалежний).


Окрім цього, органи місцевого самоврядування вправі самостійно надавати допомогу, окремо від державної допомоги. Щоб дізнатися, чи є така програма допомоги у вашому регіоні, слід звернутися за роз'ясненням до виконкому міської або сільської ради.


З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram