Занедбана садиба без спадкоємців, хочемо її приватизувати

Добрий день! Живемо в селищі міського типу.Є садиба з напіврозваленим будинком,родичів і спадкоємців немає. Садиба більше десяти років пустує з періоду смерті власника. Ми звернулися до селищної ради, щоб зайняти цю садибу під будівництво.Вони відповіли що селищна рада до цієї садиби відношеня не має. Документів у них на будинок не має. Порадили займати занедбану садибу, і будуватися. Але на запитаня як приватизувати і зробити проектну документацію, вони відповіді не знають, радять звернутися до юриста

27.11.2020 18:13 1373

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
726 відгуків (725 +) (1 -)
Консультацій: 1846
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір!


Згідно з Цивільним кодексом України, безхазяйна річ - це річ, яка не має власника. При цьому якщо власник відомий, але просто невідомо його місцезнаходження, то такий будинок не вважається нічийним.


Якщо Ви впевнені, що у померлого власника немає спадкоємців, то є два варіанти можливих дій:


     1. Є така норма законодавства - набувальна давність, тобто якщо особа протягом 10 років відкрито і безперервно користується будинком, то така особа має право подати позов до суду про визнання права власності на цей будинок. Процес непростий, але кінцевий результат вартий того. Перш за все, перед поданням позовної заяви, потрібно зібрати і підготувати докази для суду: період володіння будинком, за яких обставин і на підставі чого почалося володіння, відомості про колишніх власників.


Недоліки цього варіанту: 10 років Вам необхідно прожити в цьому будинку без будь-яких прав.


      2. Це  найшвидший спосіб - визнати спадщину відумерлою. Нічийний будинок береться на облік в сільраді з поданням відповідного оголошення в засобах масової інформації. Орган місцевого самоврядування (сільрада) в порядку статті 1277 Цивільного кодексу України подає до суду позов про визнання спадщини відумерлою. Після рішення суду та набрання їм законної сили, безхазяйний будинок стає власністю сільради, яка в свою чергу, розпоряджається цим будинком на свій розсуд, з можливістю передати у володіння тим жителям села, які потребують житла, для проживання і ведення сільського господарства. При цьому місцеві органи самоврядування повинні керуватися постановою Ради Міністрів СРСР від 11 грудня 1984 N 470 «Про затвердження Правил обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень».


Недоліки цього варіанту: після того, як суд визнає спадщину відумерлою, сільрада стає власником садиби, і має право передати її будь-кому на свій розсуд - не тільки Вам. Тому перед тим, як застосувати цей варіант, потрібно домовитися і отримати певні гарантії (різними шляхами - самі здогадаєтьсь, якими саме:)) в сільраді, що будинок з земельною ділянкою передадуть саме Вам.


Якщо в сільраді скажуть, що наприклад, не знають, як скласти позовну заяву, (немає юриста, або юрист недосвідчений) або не розуміють всього алгоритму дій, то можете до мене звернутися, складу позов, розпишу детально в якій послідовності звертатися до суду. Але запам'ятайте: якщо обрати варіант №2, то звернутися до суду має право тільки сільська рада. Ви таке право маєте лише в варіанті №1 через 10 років з моменту початку користування садибою.


В разі виникнення додаткових питань, пишіть на ел.пошту ddmitr@ukr.net


З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram