Повернення підприємством ПДФО у 2020 році, сплаченого у 2008-2012 році

Приватне підприємство (платник єдиного податку 4 групи) в 2008 році сплатило ПДФО у сумі 30 000 грн при укладенні договору оренди земельних ділянок з орендодавцем одразу за весь період (за 49 років) за одного орендодавця, таких орендодавців було 10 осіб. Загальна сума сплаченого ПДФО у 2008 році становить 300 000 грн. 

У 2020 році підприємство має намір переукласти дані договори оренди з пайовиками (орендодавцями) із терміном видачі орендної плати не одразу за 49 років, а за кожен рік (в кінці кожного наступного року) і перерахувати вже видану за 49 років орендну плату.

(з 2008 по 2020 рік пройшло 13 років.

49 років - 13 років = 36 років - це ті роки, за які підприємство хоче повернути сплачений ПДФО

Ян підприємству правильно розібратьсь із залишком сплаченого у 2008 році ПДФО (при перерахунку орендної плати) ?

Чи можливо повернути частину чи перекинути на інших пайщиків залишок ПДФО?

(при зменшенні нарахування ПДФО треба зменшити суму виданих коштів, тобто внести готівку в касу підприємства - це нам зрозуміло, незрозуміло як розібратись із ПДФО і поданими звітами 1ДФ до податкової

01.12.2020 14:20 1373

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
718 відгуків (717 +) (1 -)
Консультацій: 1888
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

На жаль, повернути частину сплаченого до бюджету ПДФО вже не є можливим, адже строки вже вийшли ( строк подання заяви про повернення   помилково та/або надміру сплаченої суми становить 1095 днів з моменту здійснення оплати) 

Відповідно до п. 43.3 ст. 43 Податкового кодексу, обов’язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов’язання та пені є подання платником податків заяви про таке повернення (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку з доходів фізичних осіб, які повертаються контролюючим органом на підставі поданої платником податків податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) за звітний календарний рік за результатами проведення перерахунку його загального річного оподатковуваного доходу) протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми та/або пені.

Уточнення до Звіту 1-ДФ також можливо  подати тільки в межах 3-х років за період виявлених помилок.

Звіт 1-ДФ, згідно до   п. 46.1  ст. 46 ПКУ  відноситься до податкової декларації, а отже, щодо його уточнення розповсюджуються положення п. 50.1 ст. 50 ПКУ, згідно до якого, у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 цього Кодексу - тобто 3 роки) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов`язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Процедури повернення сплачених ПДФО з інших причин (крім податкової знижки ст. 166 ПКУ), немає.

У Вашому випадку- сплачений ПДФО можливо було б  показати як помилково та/або надміру сплаченої суми  та уточнити звіт 1-ДФ,  ці суми Ви б не повернули, вони б обліковувалися як переплата та враховувалися в майбутні  платежі з ПДФО, але строки вже вийшли для уточнення.

Я  пропоную варіант "перенесення" суми залишку сплаченої орендної плати в нові договірні відносини.

Так, в додатковій угоді про розірвання чинного договору оренди, прописати положення, в якому зазначити залишок вже сплаченої орендної  плати та за який період, та що вказана сума буде включена в рахунок укладеного нового договору оренди (майбутних зобов`язань). В новому договорі оренди в розділі "розрахунки" врахувати суми вже сплаченої орендної плати. Якщо у Вас є  домовленності щодо збільшення розміру орендної плати, ви можете  в договорі зазначити дату в майбутньому, з якої у орендаря починається обов`язок здійснювати розрахунки за договором, за які періоди та які строки. 

Якщо у Вас виникли додаткові запитання, уточнення звертайтеся marina.bekalo@gmail.com Я обов`язково надам відповіді

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram