Продаж пива, вина, сидр на единому податку - ліцензія, РРО та інші питання

Єдинник ІІІ група, маю ліцензію на продаж пива.

Продаю столові вина (на них ліцензія не потрібна).

Скажіть будь ласка, як продавати сидр, щоб не переходити ще на загальну систему? Потрібно ще одну ліцензію, чи можливо в діючій до пива ще дописати продаж сидру? Чи можливо, коли є ліцензія на пиво, то на сидр не потрібна? І якщо так, сидр у касовий апарат вводити як підакцизний товар з 5% акцизу, як вино?

12.12.2020 11:17 3486

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1854
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Відповідь шукаємо в Податковому кодексі:

Відповідно до пп. 3 п. 291.5 ст. 291 ПКУ, не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп суб`єкти господарювання, зокрема фізичні особи - підприємці, які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов`язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин).

Таким чином, Ви маєте право продавати сидр, не переходячи на загальну систему.

При цьому, сидр та перрі (без додання спирту) — зброджені напої, одержані виключно в результаті природного бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 % об’ємних одиниць (без додання спирту).

Щодо ліцензії: знову відкриваємо ПКУ:

Відповідно до ч. 13 ст. 15 Закону України від 19.12.1995 р. №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (далі – Закон №481) роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин)  може здійснюватися СГ всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій.

Суб’єкти господарювання, які отримали ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, мають право продавати сидр та перрі (без додання спирту) без отримання окремої ліцензії на право роздрібної торгівлі цими алкогольними напоями (ч. 14 ст. 15 Закону №481).

Тобто суб’єкт господарювання, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями (крім сидру та перрі без додавання спирту), може без отримання окремої ліцензії здійснювати роздрібну торгівлю сидром та перрі без додавання спирту.

Для здійснення роздрібної торгівлі виключно сидром та перрі без додавання спирту суб’єкту господарювання необхідно придбати ліцензію на право роздрібної торгівлі такою продукцією.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram