Продаж ФОПом автотранспорта, що не використовувався

Добрий день!

Якщо ФОП-загальносистемник придбав як ФОП автотранспортний засіб (АТЗ), не вводив в експлуатацію, не використовува у господарській (підприємницькій) діяльності, і продає.... то він вважається товаром. То відповідно витрати на придбання і доставку включаються у податкові витрати, а оподатковується різниця (націнка) податком на доходи, військовий збір, ЄСВ, правильно ж? Показувати доходи та витрати у додатку 2 до декларації на доход/майни за КВЕДом  код 45.19 «Торгівля іншими автотранспортними засобами»? Все вірно? 

16.12.2020 11:41 1373

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 3 роки
410 відгуків (408 +) (2 -)
Консультацій: 1572
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня.


Згідно п. 177.2 ст. 177 ПКУ об`єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов`язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.


Згідно п. 177.4 ст.177 Податкового кодексу України: "До переліку витрат, безпосередньо пов`язаних з отриманням доходів, належать, зокрема,


- витрати, до складу яких включається вартість сировини, матеріалів, товарів, що утворюють основу для виготовлення (продажу) продукції або товарів (надання робіт, послуг), купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, палива й енергії, будівельних матеріалів, запасних частин, тари й тарних матеріалів, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об`єкта витрат;…


- інші витрати, до складу яких включаються витрати, що пов`язані з веденням господарської діяльності, до яких відносяться витрати на відрядження найманих працівників, на послуги зв`язку, реклами, плати за розрахунково-касове обслуговування, на оплату оренди, ремонт та експлуатацію майна, що використовується в господарській діяльності, на транспортування готової продукції (товарів), транспортно-експедиційні та інші послуги, пов`язані з транспортуванням продукції (товарів), вартість придбаних послуг, прямо пов`язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг.


Таким чином, якщо АТЗ не був введений в експлуатацію та обліковувався як товар, то в додатку 2 зазначаєте податкові витрати на придбання та доставку АТЗ та дохід від його продажу, і відповідно оподатковуєте різницю між загальним оподатковуваним доходом та документально підтвердженими витратами відповідно до ст. 177 ПК.



З повагою Дайнеко Ігор.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram