Виплати по вагітності та пологам

Як буде впливати на розмір допомоги по вагітності та пологам якщо за останні 12 місяців перед відпусткою я 2 місяці була у відпустці без збереження заробітної плати, 3 місяці на 0,5 ставки. Буду вдячна за відповідь

17.12.2020 20:51 1492

Консультація виконавця

Альона Степанишина
Адвокат
У сервісі: 3 роки
20 відгуків (20 +) (0 -)
Консультацій: 117

Сума декретних виплат є добутком середньоденної зарплати і кількості календарних днів декретної відпустки. 

Розрахунковим періодом для визначення середньоденної зарплати є 12 календарних місяців перебування у трудових вiдносинах (з першого до першого числа), що передують місяцю, в якому розпочалась відпустка у зв`язку з вагітністю та пологами.

Середньоденна зарплата обчислюється шляxом ділення нарахованої зa розрахунковий період зaрплати, нa яку нараховано єдиний соціальний внесок, нa кількість кaлендарних днів зайнятості без уpахування календарних днів, не вiдпрацьованих з поважних причин. 

Під "поважними причинами" мається на увазі, у тому числі, відпустка без збереження зарплати. Тобто відпустка без збереження заробітної плати не включається в дні Вашої зайнятості. 

Відповідно, така відпустка не враховується при обчисленні середньоденної зарплати та не впливає на розмір декретних виплат.

Факт неповної зайнятості також не впливає на розмір декретних виплат, значення має лише розмір зарплати за відповідний період.

При цьому, допомога по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску (до 2021 року - 75000 грн, з 01.01.2021 - 90000 грн) та не може бути меншою, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановлений на час настання страхового випадку (до 2021 року - 5000 грн, з 01.01.2021 - 6000 грн).

Таким чином, якщо через неповну зайнятість допомога по вагітності та пологах, розрахована відповідно до середньоденної зарплати, у розрахунку на місяць буде менше, ніж розмір мінімальної заробітної плати, декретні будуть нараховані у розмірі мінімальної заробітної плати у розрахунку на місяць.

З повагою

адвокат Альона Степанишина 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram