Купiвля / продаж нерухомості для особистого користування ФОП-ом

Вирішив продати квартиру і купити будинок для особистого користування.

Які податки я маю сплатити і яку звітність подати (якщо вона потрібна взагалі)?

Чи має значення той факт, що я ФОП на 2-й групі квед 85:59? Нерухомість виключно для особистих потреб. 

28.12.2020 18:12 2674

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

1. Це Ваша особиста власність, і вона ніяким чином не стосується підприємницької діяльності. Тому не має значення, що Ви ФОП.

2. Звітність - якщо нерухомість відноситься до наступного переліку: житловий будинок; квартира; кімната; садовий будинок; земельна ділянка, що не перевищує норми безоплатної передачі, - то такий дохід не оподатковується, якщо перебуває у власності понад три роки.Тому питання подачі декларації про майновий стан та доходи - це право, а не обов`язок. Можете подати з 01 січня по 01 травня наступного року, а можете і не подавати.

Аргументом щодо доцільності подання фізичною особою декларації про майновий стан і доходи є необхідність формування особистої фінансової історії з документальним підтвердженням джерел одержаних доходів. Така інформація може бути необхідною для фізичної особи як в Україні, так і за кордоном. Наприклад, банківські установи з метою дотримання вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення зобов’язані, зокрема, з’ясовувати джерела походження коштів на рахунках клієнта та документальне підтвердження джерел їх поход­ження. У цьому випадку декларація про майновий стан і доходи є одним із документів, які слугують підтвердженням походження коштів. Тому Вам вирішувати - подавати чи не подавати.

3. Якщо менше трьох років з моменту придбання до моменту продажу, або нерухомість не входить до вищезгаданого переліку, то додатково до необхідних платежів оплачується 5% ПДФО і 1,5% військового збору.

4. Незалежно від терміну володіння нерухомістю оплачується 1% держмита (продавцем або покупцем - за домовленістю) і 1% в ПФУ (покупцем). Плюс послуги нотаріуЗагальна сума всіх податків уточнюється у нотаріуса.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram