Змінити адресу проживання дитини, визначеним рішенням суду

Решением суда, определено место жительства ребенка со мной, матерью, по адресу моей прописки в Украине.

В связи с работой за границей, при наличии временного вида на жительство сроком на 2 года в другой стране, соответственно  задекларированого места жительства в другой стране.Вопрос! Возможно ли изменить адрес  проживания ребенка в вышеупомянутом решении суда, на заграничный адрес, что бы по нему забрать ребенка?

Хочу забрать с собой дочь.Родители не в состоянии больше присматривать за дочерью в связи с состоянием здоровья. Да и мы с дочкой хотим быть вместе с моим нынешним мужем с которым вместе работаем за границей.

Отец ребенка на протяжении двух лет с дочерью не общаеться и 3 года не платит алименты. Официального брака не было но ребенок записан на фамилию отца с его согласия. Где он находится не знаем и знать не хотим, после его выходок: поджога,скандалов и прочее. Соответственно разрешение на выезд от него ждать бессмысленно. В судебном порядке  добиваться разрешения на выезд или лишения отца  родительских прав очень долго. Мы и так вынуждены были оставить ребенка на родителей на целый год.

Подскажите, как правильно поступить? Как забрать ребенка?

Заранее благодарю за ответ!

03.01.2021 08:40 1203

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1598
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Змінити рішення в даному випадку ви не зможете, оскільки відповідно до процесуального законодавства зміна законного рішення передбачена лише в частині способу його виконання або наявності описки без зміни суті рішення в вашому випадку адреси місця проживання дитини. Звертаю вашу увагу на те, що дозвіл іншого із батьків на виїзд дитини за кордон знеобхідний за загальним правилом. Але з 28.08.2018 року якщо дитина проживає з одним із батьків, який не перешкоджає іншому в побаченнях і спілкуванні з дитиною, в такому випадку НЕ ПОТРІБНО отримувати дозвіл іншого на виїзд за кордон дитини на строк до 1 місяця, якщомета поїздки:

- лікування;

- навчання;

- участь у дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких туристичних, дослідницьких, спортивних заходах;

- оздоровлення та відпочинок (ст. 157 Сімейного кодексу).

Для цього необхідно:

- Повідомити іншого з батьків, який не ухиляється та належно виконує батьківські обов’язки  про державу перебування, мету та тривалість поїздки рекомендованим листом, якщо відоме місце його проживання;

- Пред`явити на кордоні копію рішення суду або висновок органу опіки і піклування про визначення (підтвердження) місця проживання дитини.

ВАЖЛИВО! За умисне порушення строків перебування за кордоном настає адміністративна відповідальність – штраф від 1700 до 3400 грн. та втрата права виїзду з дитиною за кордон без згоди другого з батьків на рік.

Той із батьків, з яким за рішенням суду визначено або висновком органів опіки та піклування підтверджено місце проживання дитини, самостійно вирішує питання тимчасового виїзду за межі України на строк до одного місяця та більше з метою лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках і т.д., якщо:

- наявна заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 4 місяці та 3 місяця у випадку, якщо аліменти сплачуються на утримання дитини з інвалідністю.

Для цього необхідно:

- Отримати довідку про наявність заборгованості зі сплати аліментів;

- На кордоні пред`явити довідку про наявність у другого з батьків заборгованості та документ, що підтверджує тяжку хворобу або інвалідність дитини.

Довідка про наявність заборгованості зі сплати аліментів видається органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем протягом 10 днів та дійсна впродовж місяця.

Таким чином обираєте мету поїздки, час на який теоретично вона може затягнутись, бираєте документи визначені вище та вивозите дитину з собою (краще за все навчання). До речі позбавлення батьківських прав за умови підтвердження обставин які ви описали та супроводу справи фахівцем в галузі права не так вже багато і часу займе.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram