Переміщення валютних цінностей через границю України

Доброго дня. Питання полягає у тому чи можу я безперешкодно вивезти за межі України українські монети (звичайнісінькі обігові монети від 1коп. і до 5 грн.) у приблизній сумі у 250 грн, з проблемою в тому що вони усі знаходяться в монетних холдерах в нумізматичному альбомі? Річ у тому що їх колекціоную вже 7 років, а позаяк живу у Польщі то хочу продовжити упорядкування альбому за місцем проживання.

03.01.2021 14:01 897

Консультація виконавця

Микола Лях
Юрист
У сервісі: 5 років
125 відгуків (122 +) (3 -)
Консультацій: 287

Доброго дня! Вітаю Вас з Новорічними святами, бажаю всього найкращого!.


  Переглядаючи:



  1. Митний кодекс України.

  2. Закон України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей від 21.09.1999 № 1068-XIV» з останніми змінами від 08.07.2019 року.

  3. Закон України «Про валюту і валютні операції»

  4. Постанову Кабінету Міністрів України від 28 травня 2012 р. № 468 «ПЕРЕЛІК товарів, вивезення (пересилання) яких громадянами за межі митної території України не допускається».

  5. Інструкція про порядок оформлення права на вивезення, тимчасове вивезення культурних цінностей та контролю за їх переміщенням через державний кордон України, затверджена наказом Мінкультури України від 22.04.2002 р. № 258


  Приходимо до висновку, що згідно опису ситуації, у Вашому питанні правильніше буде вести мову про переміщення культурних, а не валютних цінностей.


  До культурних цінностей згідно з визначенням, наведеним у ст. 1 Закону № 1068, відносяться рідкісні монети (віт­чизняні та зарубіжні монети із дорогоцінних і недорогоцінних металів, виготовлені до 1960 р. включно), які мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення і підлягають збереженню, відтворенню та охороні відповідно до законодавства України.


Статтею 13 цього Закону встановлено, що підставою для пропуску культурних цінностей за межі митної території України є свідоцтво на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей, що видається Мінкультури України. Вивезення культурних цінностей без цього свідоцтва забороняється.


Згідно з п. 2 постанови № 448 вивезення громадянами за межі митної території України культурних цінностей незалежно від їх сумарної фактурної вартості здійснюється на підставі зазначеного вище свідоцтва та з обов’язковим письмовим декларуванням.


     Не  потребують дозволу на вивезення (тимчасове вивезення) за межі України ювілейні та пам’ятні монети, які не є засобом платежу (крім вітчизняних та зарубіжних монет із дорогоцінних і недорогоцінних металів, виготовлених до 1960 р. включно.


 


Переміщення інших товарів


Митне оформлення монет, що не відносяться ні до валютних, ні до культурних цінностей, здійснюється на загальних підставах, установлених ст. 371 Митного кодексу. При вивезенні (пересиланні) за межі митної території України:



  • товари, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 10 000 євро, не підлягають письмовому декларуванню;

  • товари, сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 10 000 євро, підлягають письмовому декларуванню.


Вивізного мита, а також дозвільних документів, необхідних для здійснення митного контролю та митного оформлення таких товарів, законодавством України не встановлено.


  


 


Отже висновок:


Можете спокійно безперешкодно вивезти за межі України, продовжувати поповнювати колекцію, а потім ввезти знову в Україну, свої нумізматичні альбоми. Ніякого декларування не треба.   


  Порада: Напишіть на першій обкладинці альбому – Монети України 1991-2020 рік.


Хай Вам щастить!   З повагою Микола Лях

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram