Акт сверки и возврат переплат ЕСВ и единого налога

Случайно узнала,что у меня переплата по ЕСВ и единому налогу. В 2020 случайно оплатила ЕСВ за май - могу ли не платить за декабрь? Или же надо делать акт сверки и потом по результату писать заявление, чтобы переплату засчитали в счет будущих платежей? И такой вопрос - акт сверки делается только в элетронном кабинете? Или же могу написать заявление на бумажном носителе? Спасибо.

05.01.2021 21:49 1701

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
419 відгуків (417 +) (2 -)
Консультацій: 1592
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

1. Щодо повернення надмірно сплаченого  ЄСВ. Для повернення надмірно сплаченого ЄСВ необхідно звернутись до податкового органу з заявою за формою визначеною в додатку 1 до Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів затвердженого наказом Мінфіну N6 від 16.01.2016 року (далі -Порядок)

До заяви додається засвідчена копія платіжного доручення / квитанцї про сплату внеску.

Така заява може бути подана через електронний кабінет через розділ "Листування з ДПС"

2. Якщо є бажання надмірно сплачене ЄСВ зарахувати в рахунок оплати майбутніх зобов`язань по ЄСВ то відповідно до п. 4 Порядку у випадку надмірної сплати сум єдиного внеску на рахунок 3719 органом доходів і зборів здійснюється зарахування цих Коштів у рахунок майбутніх платежів за тим самим рахунком відповідно до встановленого розміру єдиного внеску та у порядку календарної черговості виникнення зобов`язань Платника з цього платежу. Тобто зарахування здійснюється автоматично.  Звірка в даному випадку не потрібна.

3. Щодо повернення надмірно сплаченого ЄП. Поцедура аналогічна з ЄСВ подаєте заяву в порядку встановленої форми та додаєте платіжне доручення (можна як в паперовій формі так і через електронний кабінет) 

4. Щодо авансування ЄП за рахунок надмірної сплати за попередні періоди. якщо ви ФОП 1-2 групи то зарахувати ЄП надмірно сплачені в 2020 році в рахунок сплати в 2021 році не вийде в силу п 295.6 ПК України. Тому якщо ви на 1-2 групі то тільки повернення коштів. 

При переплата з ЄП на 3-й групі сума може бути зарахована як оплата за наступний квартал, залежно від суми переплати вона частково або повністю покриє квартальний платіж із податку (п. «а» абз. 2 п. 87.1 ПКУ). При цьому переплата автоматично повинна бути зарахування в оплату наступного кварталу. Якщо це не відбулось в маєте право звернутись з заявою про зарахування в довільній формі, при цьому звірка не є обов`язковою а є правом платника податку. 

Доречі звірку можна провести шляхом звернення через електронний кабінет з заявою про стан розрахунків з податків та зборів. 

З повагою адвокат Дайнеко Ігор

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram