Утилізація нерозмитненої євробляхи (після того, як авто було викрадене і розбите)

З Польщі в Україну заїхав на авто з польською реєстрацією в режимі тимчасового ввезення.Авто оформлене на мене. Авто було викрадене і розбите. Після рішення суду винуватець отримує термін ув`язнення. Митниця відмовляється переводити розбите авто в режим відмови на користь держави.Знайшов фірму яка погодилась утилізувати авто,але митники без  розмитнення не дають дозволу.


Що робити не знаю. Розмитнювати металобрухт, вивозити цей брухт до польщі або 170 000 грн штрафу? У ст. 175 МК України вказана процедура, але що означає "Умовне звільнення від оподаткування митними платежами"? Авто й досі стоїть на штрафмайданчику, ще й за це виставить МВС свої вимоги. А я вже другий рік не можу зняти авто з реєстрації і плачу страховку. НЕвже повний капкан!

11.01.2021 18:43 1525

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 3 роки
410 відгуків (408 +) (2 -)
Консультацій: 1573
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

В вашій ситуації можна спробувати с користатись процедурою визначеною ст. 175 МК (Митний режи знищення або рйнування). 
Митний режим pнищення або руйнування - це митний режим, відповідно до якого іноземні товари під митним контролем знищуються або приводяться у стан, який виключає можливість їх використання, з умовним повним звільненням від оподаткування митними платежами, установленими на імпорт цих товарів, та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.


Під умовним повним звільненням від оподаткування розуміється повне звільнення від митних платежів декларанта за умови знищення ТЗ спеціалізованою установою.


Для поміщення в режим визначний ст. 175 МК вам необхідно уклати договір зі спеціалізованою установою про знищення ТЗ та подати його разом із заявою про переведення товар в митний режи знищення. Вказана заява розглядається протягом трьох робочих днів та митний орган виносить рішення про переміщення товару в режим знищення та надання дозволу на знищення або руйнування. У випадку відмови в переведенні у вказаний митний режим та наданні дозволу на знищення митний орган зобовязаний письмово обгрунтувати відмову з посилання на правові підстави прийняття такого рішення. 


У випадку прийняття рішення про відмову, ви маєте право протягом 6 місяців її оскаржити в судовому порядку (адмін порядок не розглядаю та як на практиці не приносить позитивного результату на відміну від судовго порядку) відповідно скасувати таке рішення та зобов`язати повторно розглянути заяву (звичайно за умові відсутності належного обгрунтування відмови в наданні дозволу). 


Аналогічна процедура оскарження можлива і у випадку відмови в переведенні товару в режим відмови на користь держави.


Тобто я раджу поки не спішити вивозити брухт до польши або розмитнювати, а спробувати в за допомогою судового процесу змусити митників змінити митний режим на режим знищення або руйнування або на режим відмови на користь держави, і лише тодій йти на крайні дії.


Бажаю успіхів!


З повагою адвокат Дайнеко Ігор   

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Дякую Ігоре. А чи потрібно платити за декларацію брокеру у разі згоди митниці на переведення в режим знищення.Чи вона взагалі потрібна у такому разі.

    Побачити вiдповiдь на вiдгук
    • Адвокат Игорь Дайнеко, фото
      Адвокат Чернігів
      У сервісі: : 3 роки
      410 відгуків (408 +) (2 -)
      Залишив коментар: : 11.01.2021 21:58

      Відповідно до наказу МФУ 31.05.2012 № 657 Про виконання митних формальностей відповідно до заявленого митного режиму, припоміщенні товару в режим знищення подається МД або інший документ передбачений законодавством тому митні формальності необхідно всеодно проводити і в такому випадку краще скористатись послугами досвідченого брокера.

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram