Прописка на земельній ділянці для індивідуального садівництва

Чи можливо зареєструвати місце проживання на земельній ділянці в якої цільове призначення для індивідуального садівництва?

18.01.2021 19:54 2805

Консультація виконавця

Альона Степанишина
Адвокат
У сервісі: 3 роки
20 відгуків (20 +) (0 -)
Консультацій: 117

Реєстрація місця проживання фізичної особи може бути здійснена тільки в житлі (не на земельній ділянці).


На земельній ділянці для індивідуального садівництва може бути розташовано садовий будинок.


При цьому, житлом, у розумінні вимог законодавства, є житловий будинок, квартира, інше жиле приміщення, призначені та придатні для постійного або тимчасового проживання в них.


Тобто, для цілей реєстрації місця проживання будинок або інше приміщення мають відповідати таким ознакам житла: пристосування та придатність для постійного проживання в них.


Таким чином, якщо садовий будинок пристосований та придатний для постійного проживання в ньому, реєстрація місця проживання в ньому є можливою.


Однак, на практиці органи, які надають відповідну адміністративну послугу, відмовляють у реєстрації місця проживання у садових будинках з огляду на те, що садовий будинок не є житловим.



Виходячи з цього, є два варіанти виходу з цієї ситуації:




  1. Звернутися до відповідного Центру надання адміністративних послуг з заявою про реєстрацію місця проживання у садовому будинку та отримати письмову відмову. Далі оскаржувати відмову у реєстрації місця проживання у судовому порядку. У випадку позитивного вирішення справи судом, Центр надання адміністративних послуг буде зобов`язаний зареєструвати місце проживання у садовому будинку.

  2. Змінити статус садового будинку на “житловий” для можливості реєстрації місця проживання у такому будинку. Щоб здійснити переведення садового будинку у житловий необхідно спочатку привести його у відповідність будівельним нормам для житлових будинків та змінити цільове призначення земельної ділянки з “для індивідуального садівництва” на цільове призначення “для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд”.



З повагою,


адвокат Альона Степанишина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram