Є багато постраждалих від діяльності ТОВ, яке за договорами мало виплачувати кошти після виконання послуг, але не робило цього.

Есть договор, в котором стороны определены так: Товариство з обмеженою відповідальністю «...» в особі ..., що діє на підставі Статуту, як Агент з одного боку, і ФОП ..., яка діє на підставі Свідоцтва про реєстрацію № ... від ... р., як Принципал з іншого боку, уклали цей Агентський договір про таке. Есть пункт про пеню следующий: 7.8. Сторони за порушення термінів виконання грошових зобов`язань несуть відповідальність один перед одним у вигляді пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла на момент прострочення, від суми простроченого платежу за кожний календарний день. Сплата пені проводиться за письмовою вимогою Сторони, чиї права були порушені. Сейчас уже есть просрочка платежа 40 дней. Вопрос #1: можно ли увеличить размер пени? Есть ли еще дополнительные законы для таких случаев, по которым пеня может быть пересчитана в большую сторону?И вопрос №2 - т.к. есть много пострадавших, как мы выяснили, есть ли возможность перевести дело в криминальную плоскость и обвинить директора компании например в ст.190 "Шахрайство"? На данный момент у него долги минимум у 10-20 заказчиков общей стоимостью несколько миллионов.

20.01.2021 23:37 982

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1899
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброго дня.


Збільшити розмір встановленої договором пені в односторонньому порядку не можна.


Але, разом із стягненням пені, Ви можете  вимагати сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом (ч.2 ст. 625 Цивільного кодексу).


Тобто, Ви можете стягнути відсотки за користування своїми коштами  згідно до ч. 4. ст. 232 Господарського кодексу, відсотки за неправомірне користування чужими коштами справляються по день сплати суми цих коштів кредитору, якщо законом або договором не встановлено для нарахування відсотків інший строк. Тобто, з моменту коли боржник мав сплатати суму по договору, починається перебіг строку неправомірного користування чужими коштами та за весь строк такого користування, Ви можете стягнути  3% річних.


Крім того,  Ви як кредитор має право на відшкодування збитків, завданих порушенням зобов'язання,  які Ви понесли у зв'язку з виконанням  зобов'язання за договором, якщо такі збитки є реальними та Ви їх можете документально підтвердити.


Згідно з ч. 2 ст. 623 Цивілнього кодексу, розмір збитків, завданих порушенням зобов'язання, доказується кредитором.


Наприклад, на виконання Вашого договору, Ви закупили товар, обладнання, або взяли в оренду майно,  або залучили третіх осіб за цивільно-правовими угодами, на виконання зобов'язання та маєте сплатити за послуги/товари, або вже сплатили.


Крім того, Ви можете стягнути упущену вигоду. Згідно до ч 4. ст. 623 Цивільного кодексу,  при визначенні неодержаних доходів (упущеної вигоди) враховуються заходи, вжиті кредитором щодо їх одержання.


Наприклад, Ви не уклали договір на виконання робіт з іншим контрагентом ( у зв'язку із залученням до виконання роботи  боржнику по договору ) на суму 5000 грн. ( підтвердити цей факт можете наприклад угодою про наміри укласти договір, або діловою перепискою з потенційним контрагентом), це буде вважатися упущеною вигодою, та Ви зможете в судовому порядку стягнути цю суму. 


Що стосується шахрайства згідно до ст. 190 Кримінального кодексу, то складу злочину тут не буде, оскільки є договір, за порушення якого наступає цивільна-правова відповідальність, згідно із практикою, правоохоронні органи такі справи закривають оскільки вони мають характер цивільно-правових відносин та відправляють таких заявників до суду. 


Якщо у Вас виникли додаткові запитання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com


З повагою,


Адвокат Бекало Марина




Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram